top of page

Goveja župca



Ker so konci tedna takšni, da kar na zalogo skuham, pa potem ta zaloga drži nekako do srede ali četrtka, je tu prvi recept.


Naj bo ta klasičen, nedeljski, slovenski. Naša ultimativna zimska hrana za dušo (comfort food).

Goveja župca torej - točno takšna, kakršno pripravim največkrat.


Pomlad na kranjski tržnici.



Za 8 - 10 oseb:


0,5 kg govejega mesa (zraven lahko še ena kost)

1 večja čebula (rumena)

3 navadni korenčki

2 rumena korenčka

zelena (košček, velik kot oreh)

peteršilj (četrt korenine in nekaj zelenja)

podzemna kolelaba (četrtinka nje)

5 zrn popra

sol


In še:

pest jušnih rezancev



Priprava

  1. V večji lonec vlijemo vodo in vanjo položimo: olupljeno korenje, prav tako zeleno, peteršilj in kolerabo (glej, koliko česa zgoraj). Dodamo še zrna popra, pristavimo.

  2. V ponvici na suho zapečemo olupljeno čebulo, razrezano na centimeter debele rezine. Fino jo zapečemo - naj bo kar črna, potem obrnemo in zapečemo še na drugi strani. Tako pripravljeno čebulo preložimo v lonec k ostali zelenjavi.

  3. Ko voda zavre, dodamo oprano meso in kost. Ogenj zmanjšamo - brbotati mora le toliko, da bi se dva kuharja skregala, ali voda vre ali ne. Pokrijemo. Naj takole na malo brbota približno eno uro, šele potem solimo (približno žlička soli bo dovolj) in ugasnemo ploščo. Juho previdno premešamo, da se sol enakomerno raztopi, poskusimo in po potrebi dosolimo. Lonec lahko pustimo na še vedno vroči plošči, da se župca rahlo greje naprej.

  4. V srednji lonček pristavimo vodo in ko zavre, vanjo dodamo pest jušnih rezancev. Te skuhamo, potem odcedimo.

  5. Na vsak krožnik vlijemo juho, ki smo jo precedili skozi cedilo. Dodamo malo rezancev in nekaj dvobarvnega korenja, narezanega na kolutke. Posujemo z malo sveže nasekljanega peteršiljevega zelenja.

  6. Ker smo skuhali juho še za jutri, ostalo shranimo tako, da jo precedimo v srednji lonec. Korenje in meso preložimo v jušni lonec, ostalo zelenjavo, poper in kost, seveda, damo stran. Lonec z juho postavimo v hladilnik - ko je mrzlo, gre ta lonec pri meni kar na okensko polico, ker v hladilniku v ponedeljek, v primerjavi s petkom, praviloma ni več prostora.



Marec 2021


bottom of page