top of page

Testenine & gorenjski brie



Gorenjski brie, resno? Ja, in to kakšen!


Že od samega začetka na tržnice v Stražišču prihaja tudi uigrana ekipa s kmetije pr' Jurk - to najdemo v Kališih, torej pri Železnikih.


Mlečni izdelki s te kmetije me vselej navdušijo, saj je na majhni stojnici toliko izdelkov, da jih ne morem našteti vseh: tu so navadni in sadni jogurti ravno pravšnje gostote, zelo starani, malo manj starani in mladi siri, med njimi tudi imeniten škripovcu podoben sir - tako ime zato, ker prve dni med zobmi kar zaškriplje.

"Mehki sir škripavec je avtohtoni polnomastni sir, ki se tradicionalno izdeluje v Liki, v krajih na podnožju Velebita in Velike Kapele, v Gorskem kotarju in na področju Korduna in je uvrščen na seznam zaščitenih kulturnih dobrin Republike Hrvaške," je zapisano na uradni strani hrvaškega turizma.

Tokrat na stojnici kmetije Jurk prvič opazim v bel papir zavit ploščat kos sira in takoj je jasno: to mora biti brie ali njemu podoben sir. "Saj ga imamo skoraj vedno," se zasmejita Marija Darja in Katja Lotrič, mati in hči, ki sta gonilna sila te sirarske kmetije.


Info: brie pr' Jurk, česen Mrtnač, oljčno olje domače (novoletno darilo moje mame), testenine Maln.


Stojnica kmetije pr' Jurk stoji na Stražiški tržnici največkrat tik ob spomeniku Frideriku Baragi. Na prvi fotografiji je škripovcu (tudi: škripavcu) podoben sir, ki je prav zares fenomenalen!



Za 4 osebe:


400 g testenin (makaronov ali rigattonov)

1 kolutek sira brie

2 stroka česna

malo oljčnega olja

vejica ali dve rožmarina

sol


Priprava

  1. Brie položimo v rahlo naoljen pekač in z nožem odrežemo zgornjo skorjico. V mehko sredico zarežemo križni vzorec, nato v zareze vtaknemo tanke rezine česna. Malo pokapamo z oljčnim oljem, dodamo rožmarinove iglice, ki smo jih osmukali z vejic, in za 15 minut zapremo v pečico, ogreto na 150 - 160 stopinj.

  2. Medtem ko se sir greje, v slanem kropu skuhamo testenine, pri čemer sledimo navodilom na embalaži.

  3. Sir se bo stopil, zato ga z ostalimi sestavinami v pekaču brez težav premešamo z vilicami. V pekač dodamo še odcejene testenine in dobro pomešamo. To je že to - enostavno, hitro in okusno kosilo!



Maj 2021

bottom of page