top of page

Testenine z bučami in brokolijem



Obožujem hitra kosila in eno takšnih se zgodi danes. Med kuhanjem ne pomislim na to, ampak šele zdajle ugotavljam, da je to čista jesenska veganska poezija!


Na predzadnjo besedo verjetno pomislim tudi zato, ker se po dolgem času dobim z mojo drago Vito Vybihal, ki strastno (in zgolj z rastlinskimi sestavinami) ustvarja krasen kulinarični blog Little Kitchen Vibes.


Greva torej v mali ponedeljkov šoping v Štacuno Zarica Moj izplen: ovalni krožnik na fotografiji. In tu je že ena taka mini zgodba, kajti z Vito v skorajda isti sekundi, vsaka z druge police, potegneva svoj servirni krožnik, ovalne oblike, se ve!


Na mojem novem ovalu: testenine s pečenimi bučami in brokolijem.



Info: buča hokaido s Planjave, brokoli s kranjske tržnice, bučno olje Kocbek, zeliščna sol Punčar in koruzne testenine Kolenko, kupljene pri najbolj krasni Maruši v Štacunci (Spodnje Bitnje 24 , Kranj).



Za 4 osebe:


500 g testenin

manjša buča hokaido

srednje velik brokoli

malo zeliščne soli

malo bučnega olja

malo oljčnega olja

manjša pest praženih lešnikov

sol


Priprava

  1. Bučo razrežemo čez polovico, z žlico odstranimo semena. Narežemo na rezine, te pa potem še na manjše kose. Buče hokaido ne lupimo!

  2. Koščke buče razporedimo po pekaču, pokritem s papirjem za peko. Pokapamo z malo oljčnega olja, posolimo z zeliščno soljo. Pečemo 15 minut na srednjem ali nižjem vodilu v pečici, ogreti na približno 180 stopinj Celzija

  3. Medtem ko se peče, operemo brokoli: steblo narežemo na tanke rezine, cvetke razrežemo ali razdrobimo na enakomerne kose. Brokoli razporedimo na drug pekač, pokrit s papirjem za peko. Pokapamo z oljčnim oljem in posolimo z zeliščno soljo ter pekač za 10 minut potisnemo v pečico, na višjo rešetko (na spodnji rešetki pa naj bo še vedno buča).

  4. Ko se zelenjava speče, jo razporedimo na odcejene testenine, ki smo jih skuhali v slanem kropu.

  5. Jed povrh posujemo s praženimi lešniki, razrezanimi na grobo, in za finiš dodamo še nekaj malega bučnega olja!



September 2022



bottom of page