top of page

Testenine z meto in limono



Ko se v moj cekar na tržnici v Stražišču ujame albuminska kozja skuta s Kmetije pr' Jurnčk, se mi začnejo sanjati polnjene testenine. "Kaj še naj dodam, če imam albuminsko skuto? Nekaj se mi v mislih suka limona," vprašam za nasvet kranjskega Kralja nudeljcov.


In Igor Šaršanski pravi: "Meta in limona gresta skupaj. Pa malo parmezana ali podobnega sira dodaj, da ne bo nadev preveč moker. Če imaš skuto, ki je mokra, moraš dodati še nekaj suhega, da dobiš pravšnji nadev."


Tako tudi naredim in v testenine se ujame svežina, ki lepo povzdigne okus domače skute iz Poljanske doline.



Testo za 4 osebe:


130 g gladke bele moke

70 g pšeničnega zdroba

2 jajci

sol


Nadev:

150 g albuminske kozje skute

2 žlici na drobno naribanega parmezana

naribana lupinica polovice limone

5 - 6 svežih metinih lističev

sol


Ne pozabimo na:

malo masla, nekaj metinih lističev in limonina lupinica (ko popečemo)

malo moke (ko razvaljamo)


Priprava

  1. V posodo presejemo moko, dodamo zdrob in 2 jajci, ob rob sol. Zgnetemo gladko testo - s kuhinjskih robotom bo to trajalo dobrih pet minut, če delamo ročno, še malo dlje. Če je testo preveč suho, dodamo malenkost mlačne vode.

  2. Testo naj na sobni temperaturi pokrito počije kake pol ure, vmes pripravimo nadev: metine lističe na drobno nasekljamo in jih nato premešamo z ostalimi sestavinami, omenjenimi za nadev.

  3. Ko se testo spočije, ga na rahlo pomokani površini na tanko razvaljamo.

  4. Razrežemo ga na kvadratke, na sredino vsakega damo za lešnik velik kos nadeva. Testo prepognemo, da dobimo blazinice, ki jih po robovih stisnemo z vilicami.

  5. Polnjene testenine kuhamo v rahli kipečem soljenem kropu približno 10 minut oziroma toliko časa, da so testenine skuhane.

  6. Zatem jih s penovko poberemo iz vode ter narahlo popečemo v ponvi, v katero smo dodali košček masla, nekaj metinih lističev in naribano lupinico limone.



September 2022

bottom of page