top of page

Torta mame Milke


Foto: Sonja Ravbar za Odprto kuhinjo


Toliko zanimivega se te dni dogaja okoli torte mame Milke, da je treba zapisati recept zanjo.


Kaj več povem kdaj drugič, za zdaj samo to, da sem se po dolgem času spet lotila branja cirilice, da sem zaradi te torte minuli teden govorila z B. iz Gorenjskega muzeja in da sem jo prejšnji teden dostavila tehnologom v veliko slaščičarno, verjetno eno največjih na Gorenjskem.

To je recept za eno od verzij te naše slavne družinske torte, kajti moja sestrična N. ima za torto "babi Milke" malo drugačen recept. Tretji pa je zapisan, kot rečeno v cirilici, in to v knjigi, ki je prvič izšla leta 1939.

Samo pravo priložnost bo treba najti, da ponovim peko torte, ki ima okus po kavi in mandljih (hm, ja, dejansko je to okus mojega otroštva - morda zato še danes tako obožujem kavo), a verjamem, da to ne bo ravno težko delo ...


Z mamo Milko, verjetno septembra 1977 ...


Namig: torta bo boljša, če mandlje najprej prepražimo, nato ohladimo in potem zmeljemo v mlinčku (tistem za orehe).

Tu si lahko ogledate posnetek, kako sva z M. jr torto pripravili v družbi Uroša Bitenca.

Torej: torta mame Milke, kot sem je vajena iz otroštva.


Sestavine:


Testo 5 beljakov 250 g sladkorja v prahu 250 g olupljenih mandljev (zmeljemo jih z mlinčkom za orehe)

Nadev 5 rumenjakov 4 žlice močne črne kave (torej: skuhana kava) 180 g sladkorja 190 g masla (sobne temperature)


Priprava

  1. Iz beljakov naredimo sneg, nato med nenehnim mešanjem po žlicah dodajamo sladkor v prahu. Izključimo mešalnik in v roke vzamemo silikonsko lopatko. Počasi in previdno vmešamo še mlete mandlje – tudi te dodajamo po žlicah.

  2. Pečico segrejemo na 160 stopinj Celzija.

  3. Ko je testo pripravljeno, vzamemo v roke flomaster. Na papir za peko (lahko s pomočjo krožnika) narišemo krog premera 22 cm. Papir obrnemo, da na testu ne bo odtisa flomastra, in z njim pokrijemo večji pekač. V krog zelo natančno in enakomerno debelo razporedimo tretjino mase. Pečemo 15 do 17 minut, nato disk pustimo, da se ohladi na papirju za peko. Ponovimo še s preostalo maso, da dobimo tri diske. Ko se ohladijo, previdno odstranimo papir za peko.

  4. Medtem ko se beljakovi diski hladijo, pripravimo nadev. Najprej skuhamo skodelico močne črne kave in pustimo, da se ohladi.

  5. Nad soparo segrevamo rumenjake, 4 žlice močne črne kave in sladkor. Z metlico za stepanje pridno mešamo. Prvih 15 ali 20 minut se bo zdelo, da se s temno rjavo tekočino ne bo nič zgodilo, zatem pa se začne zgoščevati in postajati svetlejša. Kake pol ure potrebujemo, da nastane trdna krema svetlo rjave, skoraj bež barve. Odstavimo in ohladimo. Ko se ohlaja, večkrat premešamo, da se ne naredi skorjica.

  6. Maslo sobne temperature z mešalnikom dobro razmešamo, da postane svetlejše. Vmešamo ga v ohlajeno kavno kremo. Pozor: če ne bo ohlajena, se bo maslo v njej stopilo, česar nočemo!

  7. Sestavimo torto – na vsak disk namažemo po tretjino nadeva. Povrhu razporedimo mandljeve lističe, robove nežno posujemo z mešanico mlete kave in grenkega kakava.Marec 2021

Commentaires


bottom of page