top of page

Vampi



To pa res: nikoli si nisem mislila, da bom kdaj skuhala vampe. Ampak sem jih in so bili čisto fini. Zanje se odločim zato, ker mi na petkovi tržnici v Lescah, kjer plačevanje poteka z gotovino, zmanjka gotovine za kaj drugega ...


... hkrati pa sem se te dni že večkrat zgrozila nad cenami nekaterih sestavin - pa ne samo na tržnicah, ampak tudi v trgovini in čisto povsod drugod. Tako sem, za spremembo, kupila cenovno zelo dostopne vampe.


Morda še to, zakaj sem kot otrok sovražila vampe: zaradi vonja. Njihov nič kaj prijetni vonj je zajel celo hišo in se obdržal nekaj dni. A tega motečega vonja v naši kuhinji ni, če pri mesarju kupimo že kuhane in narezane vampe - če so ti narezani res, res na drobno, toliko bolje. Vseeno priporočam, da jih kuhamo približno eno uro, da se lepo zmehčajo.



Za 4 - 6 oseb:


500 g vampov (kuhanih in narezanih)

5 manjših čebul (ali 3 večje)

2 stroka česna

1 konzerva paradižnika (lahko so tudi konzervirani pelati, ki jih razdrobimo z vilicami)

2 žlici paradižnikovega koncentrata

1 žlica blage mlete paprike

1 šopek peteršiljevega zelenja

1 lovorov list

2 žlici kisa

2 žlici koruznega zdroba (za polento)

malo olja

sol


Priprava

  1. Na olju počasi prepražimo nasekljano čebulo, ki jo tudi solimo. Večkrat pomešamo.

  2. K prepraženi čebuli dodamo strt česen, malo pomešamo, da zadiši ter po minuti ali dveh dodamo kuhane in narezane vampe, mleto papriko ter koruzni zdrob.

  3. Zalijemo s paradižnikovo mezgo in približno 5 dl vode. Dodamo lovorov list, paradižnikov koncentrat in kis ter pomešamo.

  4. Ko zavre, zmanjšamo ogenj, da jed le rahlo brbota. Pokrijemo in kuhamo vsaj eno uro oziroma toliko časa, da se vampi zmehčajo. Vmes nekajkrat premešamo in, če je treba, dolijemo še malo vode.

  5. Na koncu odstranimo lovorov list in v jed vmešamo na drobno nasekljano peteršiljevo zelenje. Poskusimo in, če se nam tako zdi, dodamo še malo soli.

Večina receptov za zgostitev te jedi uporablja drobtine, ker pa teh trenutno ni v moji shrambi, mi prav pride koruzni zdrob.

Februar 2023

bottom of page