top of page

Velikonočna šunka v testu



Šunko v testu sem letos pripravila drugače, saj je najprej nisem skuhala, ampak samo namočila čez noč v hladni vodi. Zakaj?


Ker sem ta teden poslušala pogovor dveh izkušenih gospodinj iz Radovljice. Prva: "A ti šunko najprej skuhaš, pa jo daš potem v testo?" Druga: "Očoftala te bom, kaj skuhaš ... Nič ne skuhaš! Samo namočiš čez noč. Da je ne bi slučajni kuhala in potem še pekla."


In ko zdajle brkljam po spletu, tudi na kmetiji Žunar šunko v testu pripravijo točno tako.


Ker med pripravo šunke v testu po kuhinji brklja M. jr, po lastni izjavi zelo lačna, pred peko odrežem kos vzhajanega testa in ji pripravim še hrenovke v testu.


Podatki: šunka Žunar, bela moka Marše (kupljena v prikolici Poličarjeve kmetije, ki je vsako soboto dopoldne parkirana na Glavnem trgu v Kranju), oljčno olje BEM - Sabadin (ker občasno prodajajo v Kranju), ostra moka Kolenko (enkrat mesečno naročeno pripeljejo iz Prekmurja v Kranj, ponudbo redno objavijo v skupini Lokalna preskrba Gorenjske).


Velikonočno fotografiranje vrtov po Stražišču: "Pazi, da naju kdo ne vidi, potem pa se zamenjava!"



Šunka v testu


1 šunka (približno 1 kg)

500 g bele moke

2 žlici pirine polnozrnate moke

3 dl mlačne vode

1 suhi kvas

2 žlici oljčnega olja

žlička soli


In še:

1 žlička sezamovih semen

1 žlička semen črnega sezama

1 jajce (za premaz)

malo ostre moke (da lepo razvaljamo)

kos papirja za peko


Priprava

  1. Šunko čez noč namočimo v hladno vodo.

  2. V 3 dl mlačne vode pomešamo suhi kvas. Odmerimo moko, na rob dodamo sol. K moki, med mešanjem z mešalnikom, vlivamo vodo s kvasom, potem dodamo še oljčno olje. Zamesimo gladko testo, ga oblikujemo v kepo, postavimo nazaj v skledo, ki jo pokrijemo (s prtičem ali pokrovko). Na sobni temperaturi naj vzhaja eno uro.

  3. Nato testo na pomokani površini zvaljamo približno na centimeter debelo. Na sredino razvaljanega pravokotnika položimo odcejeno šunko in zavijemo.

  4. V testo ovito šunko položimo na pekač, pokrit s papirjem za peko. Naj na sobni temperaturi počiva še približno pol ure.

  5. Potem šunko premažemo s stepenim jajcem in posujemo z dvobarvnimi sezamovimi semeni.

  6. V pečici, ogreti nekje na 170 stopinj Celzija, pečemo približno 60 - 80 minut. Če testo prehitro dobiva barvo, ga pokrijemo s kosom papirja za peko, in pečemo naprej.

  7. Ohladimo na rešetki.



Aprila 2021



bottom of page