top of page

Vodnikova pogača (Tanja Drinovec)Te dni se vsestranska Kranjčanka Tanja Drinovec podaja na samostojno kulinarično pot, saj je na Hujah (Cesta talcev 7, torej v pritličju poslopja LUK - Medgeneracijski center) odprla izobraževalni center in gurmanski atelje Umami.


V njem bo pripravljala okusne slaščice - tako tiste po starih receptih in s poudarkom na lokalnih sestavinah, kot tudi takšne, bolj moderne. Prvi od njenih tradicionalnih receptov je že tu, in sicer različica Vodnikove pogače, kot jo vidijo Tanjine oči. Skratka: "Preprosto, lokalno, sezonsko in okusno!"


Pri pripravi te jedi je Tanja Drinovec uporabila lokalne sestavine - od moke, jajc in mlečnih izdelkov Podjed pa vse do jabolk iz enega od gorenjskih sadovnjakov.Za 6 - 8 kosov:


400 g ostre moke

200 g masla (in še košček za namastitev pekača)

1 dl mlačne vode

1dl kisle smetane

ščepec soli


Nadev:

5 jajc

100 g sladkorja

1 dl mleka

3,5 dl kisle smetane

50 g rozin

80 g mletih orehov ali mandljev

2 pesti naribanih olupljenih jabolk

naribana limonova lupinica

malo cimeta

nekaj žlic rumaPriprava

  1. Združimo sestavine, omenjene za testo, in zgnetemo hlebček. Testo za vsaj pol ure shranimo v hladilnik, da se spočije.

  2. Nato ga razvaljamo in položimo v rahlo namaščen okrogel pekač (za pite ali podoben), tako da so s testom pokriti tudi notranji robovi. Pečemo 15 minut v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija.

  3. Zatem v posodi zmešamo sestavine za nadev, ki ga prelijemo prek testa.

  4. Pečemo še 25 ali 30 minut v pečici, ogreti na omenjeno temperaturo.

  5. Postrežemo še mlačno, lahko posuto s sladkorjem v prahu.September 2022

Comentarios


bottom of page