top of page

Zajtrk s Stražiške tržnice



V mojem Stražišču je vsak mesec - podobno kot v bližnjih Mavčičah - tržnica. Septembrska je bila, dežju navkljub, res imenitna.


Morda tudi zato ker naravnost obožujem te prehode med poletjem in jesenjo, ko se na stojnicah v pisan poletno-jesenski ples združijo delčki obeh letnih časov.


Tako na pisani stojnici mladega para s Kmetije pr' Jeprškmu najdem (verjetno zadnji letošnje) paradižnike - rdeče in tudi rumene.


Stražiška tržnica, septembra 2022.


Nekaj korakov proč, med širokim nizom izdelkov s Kmetije pr' Jurnčk, ujamem še imeniten mlad kozji sir in že nastane res fin, enostaven zajtrk. Zajtrk s Stražiške tržnice!


Kmetijo pr' Jurnčk najdemo v Poljanski dolini (Dolenja Dobrava 4a, Gorenja vas). Na kmetiji se ukvarjajo s kozjerejo, iz kozjega mleka pa pripravijo skuto, krasen mladi in poltrdi sir ter jogurte, tu sta tudi kozje mleko in sirotka, pa še kaj bi se našlo. Da ne pozabim: pr' Jurnčk pečejo imenitne piškote! Obe kmetiji sta vključeni v Oskrbovalnico.


Za 2 osebi:


2 kosa kruha

1 ali 2 srednje velika paradižnika

za oreh velik kos mladega kozjega sira

1 strok česna

nekaj lističev sveže bazilike

košček masla


Priprava

  1. Ponev segrejemo na srednjo temperaturo in v njej raztopimo košček masla. Nanj razporedimo kose kruha in jih počasi popečemo - najprej z ene, nato z druge strani.

  2. Ko se kruh počasi peče, narežemo paradižnike, česen pa olupimo in razpolovimo.

  3. S prerezanim delom česna podrgnemo po opečenem kruhu, povrh katerega zložimo rezine paradižnika.

  4. Čez naribamo malo mladega kozjega sira in okrasimo z lističi bazilike, po možnosti z domačega (ali sosedinega) vrta.



September 2022

bottom of page