top of page

Zakarpatska gobova juha (vegansko)Zadnje čase spoznavam veliko ljubiteljic kuhanja, ki ustvarjajo veganske dobrote. Ena od njih je izjemna Irina. Na spletu jo najdemo pod prikupnim imenom O moj brokoli.


Skupaj ustvarjamo v ukrajinsko-slovenski skupini U'krhki, ki se od pomladi 2022 druži v Nežkini hiši pri Gostilni Krištof.


Nežkini hišo je za srečanja naše ukrajinsko-slovenske skupine prijazno odstopila družina Bolka.


Družine, ki so se pred kratkim na Gorenjsko priselile iz Ukrajine, se tu učijo slovenščino, zraven kuhamo jedi, ki Ukrajinke spominjajo na dom, družino, domovino.

Še en velik hvala: Tuševi ekipi, ki nam prek hitrih nakupov - te opravimo v kranjskem Tušu - vsakokrat zagotovi vse sestavine, ki jih rabimo za pripravo domačih jedi!

Irina nam predstavi zakaraptsko gobovo juho, seveda v njeni, veganski verziji.


"Po originalnem receptu se ta juha pripravlja samo z jurčki in z veeeliko masla ter s kislo smetano," pravi Irina.

U'krhki: kuhanje & učenje!


Takole še zapiše moja draga Irina, s katero sva tudi novinarski kolegici, saj je v domačem Mariupolu urejala mestni časopis: "Tradicionalna jed v zakarpatskem predelu Ukrajine - грибна юшка. Od tam je bila moja pokojna babica, ki mi je v otroštvu pogosto pripravila to juho. A nikdar je nisem jedla, saj ne maram gob. Mislim - nisem jih marala ... Kot kaže, se je po štirih, petih letih veganske prehrane moj okus spremenil in gobe me ne odbijajo več."Za 6 - 8 oseb:


150 g suhih jurčkov (lahko uporabite tudi mešanico suhih gob, torej jurčke, šampinjone, šitake, bukove ostrigarje ...)

4 - 5 velikih krompirjev

2 velika korenčka

2 čebuli

4 - 5 strokov česna

3 žlice kokosovega olja

400 ml rastlinske smetane za kuhanje (ali kokosovega mleka)

1 žlička koruznega škroba (gustina)

suh koper

1 - 2 lovorova lista

sol


Priprava

  1. Gobe za pol ure namočimo v rahlo osoljeno vodo, nato jih speremo in odcedimo.

  2. V lonec nalijemo 3 litre vode, v katere vsujemo gobe. Ko voda zavre, dodamo na grobo narezan, olupljen krompir.

  3. Medtem ko se kuha, čebulo narežemo na tanke rezine in jo na srednjem ognju do zlatorumene barve prepražimo v ponvi, kamor smo dodali kokosovo olje. Nato dodamo še nasekljan česen in naribano korenje. Vse skupaj med mešanjem pražimo še 5 ali 7 minut.

  4. Ko je popraženo, zmes čebule in korenja dodamo v lonec k gobam in krompirju in pustimo, da se med rahlim vretjem kuha dalje.

  5. Zdaj v smetano za kuhanje vmešamo koruzni škrob (torej: gustin). Mešanico v tankem curku med nenehnim mešanjem vlijemo v juho. Kuhamo še 5 minut, nato odstavimo.

  6. Zdaj dodamo sol, lovor, suh koper in pustimo, da pokrito stoji vsaj pol ure.

"To juho v Ukrajini pogosto postrežejo s kislimi kumaricami in popečenim kruhom, prek katerega dodajo narezan česen," še doda Irina.


Junij 2022

Comments


bottom of page