top of page

Zdenka Podpečan: vlečeno testo s skutoV naslovu ni napaka: vlečeno testo je pripravljeno s skuto, medtem ko so v nadevu jabolka. "Tako pripravljeno testo ostane sveže dolgo časa, vsaj tri ali štiri dni - če seveda zavitka prej ne pojemo," se nasmehne Zdenka Podpečan.


Sogovornica, doma na Brezjah, se na domačiji že vrsto let ukvarja s peko dobrot, ki prihajajo iz krušne peči. V njej speče vse: več vrst kruha, tudi takšnega z drožmi, in tudi zavitek. Kot zapisano, je ta prav poseben, saj za testo uporabi skuto.

Dobrote Zdenka Podpečan vsak petek prodaja na tržnici v Lescah - ta je med 14. in 17. uro na parkirišču pred Kmetijsko gozdarsko zadrugo Sava (Rožna dolina 50).

"Ko sem bila oskrbnica v različnih planinskih domovih, mi je ostajala skuta. Malo sem pobrskala po ostalih receptih in našla recept za vlečeno testo s skuto, ki sem ga rahlo prilagodila. Zdaj me po tem receptu nenehno sprašujejo," pravi Zdenka Podpečan.Vlečeno testo s skuto:


500 g moke

500 g skute

30 - 40 g masla (na sobni temperaturi)

1 ščepec soli


Nadev:

približno 2 kg jabolk

malo mletega cimeta

malo naribane limonove lupinice

vaniljev sladkor

nekaj žlic drobtin


Ne pozabimo na:

malo moke (ko razvaljamo)

kos papirja za peko


Priprava

  1. Sestavine za testo združimo v skledi in zgnetemo z rokami. Oblikujemo 4 hlebčke, ki jih prestavimo v hladilnik za vsaj dve uri.

  2. Ko testo vzamemo iz hladilnika, naj nekaj časa počaka na sobni temperaturi, preden ga zvaljamo na rahlo pomokani površini. "Tu je treba biti previden, saj testo ne sme biti preveč hladno niti ne preveč toplo - ko je ravno pravšnje temperature, iz njega lahko naredimo najlepši zavitek," pravi izkušena kuharica.

  3. Na razvaljano testo razporedimo naribana jabolka, potresemo z mletim cimetom, naribano limonovo lupinico in žlico ali dvema drobtin (teh ne prepražimo).

  4. Zavijemo v štrukelj, preložimo na pekač, pokrit s papirjem za peko, in pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija nekako 40 minut.Junij 2022

Comments


bottom of page