top of page

Zelena testeninska solata



Še vedno je preveč vroče za kakšno resno kuhanje, zato na hitrico pripravim z junijsko zelenjavo popestreno testeninsko solato.


Ko luščim mlad grah, pa se spomnim, kako sladek je bil, ko sva ga v otroštvu z bratom jedla pri babici in teti Ivanki na vrtu ... Morda zato še danes ne maram kuhanega graha, surov pa se mi zdi še vedno super.


Info: polnozrnate testenine Taufo, blitva, čebula in grah Mrtnač, fin bohinjski ghee, ki ga na ekološki sirarski kmetiji Tonjeovc pripravi Simona Kejžar, sončnična semena Kolenko in z zlatimi pikicami posut pitičnik OK dobrote.


Barvno usklajene julijske kombinacije.



Za 4 osebe:


200 g polnozrnatih svedrčkov

2 mladi čebuli

šopek blitve

1 dl kisle smetane

2 pesti sveže olupljenega graha

2 žlici sončničnih semen

sveža meta

sok polovice limone

nariban muškatni orešček

sol



Priprava

  1. V soljenem kropu skuhamo testenine po navodilih, zapisanih na embalaži.

  2. Medtem ko se kuhajo, na žlici gheeja prepražimo na drobno narezano čebulo (z zelenjem vred) in na pol centimetra debele trakove razrezano blitvo. Dodamo še grah in kislo smetano, zalijemo s pol decilitra vode, solimo, čez naribamo malo muškatnega oreščka, pomešamo in pražimo nekaj minut.

  3. Popraženo zelenjavo zmešamo s kuhanimi in odcejenimi testeninami.

  4. Enakomerno posujemo s sončničnimi semeni, pokapamo z limonovim sokom, dodamo še lističe sveže mete in (še mlačno ali popolnoma ohlajeno) postrežemo.



Julij 2021

bottom of page