top of page

Kako spečemo zorjeni T-bone?



Kako spečemo T-bone? Pravzaprav zelo enostavno, le nekaj osnovnih pravil je priporočljivo upoštevati.


Najprej: meso naj vsaj eno uro počaka na sobni temperaturi, preden ga spečemo v zmerno ogreti ponvi.


Potem: mesa med obračanjem ne špikamo z vilicami, ampak zrezek previdno obrnemo, ne da bi zabodli v meso.


In tretjič: po peki naj meso vsaj pet minut počiva, preden ga začnemo rezati.


Kaj pa sol? Mnenja so deljena: nekateri prisegajo, da je treba meso soliti vsaj eno uro pred pečenjem, drugi solijo, ko je meso že pečeno, medtem ko se zdi tretjim pametno soliti, ko zrezek med pečenjem obrnemo na drugo stran.


Uporabimo: eko zorjeni zrezek T-bone Ekodar.


Morda še to: kaj sploh pomeni, da je meso zorjeno? Kot je zapisano na vsakem paketu zorjenega mesa Ekodar, to zori najmanj štiri tedne v dry-agerju pri temperaturi med 0 in 1 stopinj Celzija, na 89% vlagi. Med zorjenjem poteka "proces naravne fermentacije, kar daje mesu po končanem zorjenju mehkobo, sočnost in svojstven okus."


Za 4 osebe:


eko zorjeni zrezek T-bone (približno 700 g)

žlička prečiščenega masla ghee

malo ekstra deviškega oljčnega olja

solni cvet, sveže mleti poper


Pripravimo še:

kos srebrne folije


Priprava

  1. Meso naj vsaj eno uro počaka na sobni temperaturi, preden ga začnemo peči. Če ima meso na robovih bele maščobne delce, jih obrežemo.

  2. Ponev segrejemo - z nje se ne sme kaditi, mora pa biti dobro segreta. V segreto ponev dodamo prečiščeno maslo in počakamo nekaj sekund, da se raztopi.

  3. Zatem dodamo meso, ki ga na eni strani pečemo 3 ali 4 minute. Obrnemo in prav toliko časa pečemo še na drugi strani, zatem meso s prijemalko pritisnemo na ponev, tako da se zapečejo še robovi. Pazimo, da med obračanjem mesa ne prebodemo!

  4. Ko je meso pečeno, ga odložimo na desko in pokrijemo s srebrno folijo. Meso naj počiva 5 ali 10 minut, preden ga razrežemo.

  5. Nato zrezek razrežemo na tanjše rezine, ki jih malce pokapamo z odličnim oljčnim oljem, solimo s solnim cvetom in narahlo posujemo s sveže mletim črnim poprom.

Tako pripravljeno meso lahko razporedimo na sezonsko solato z bližnje tržnice (denimo: na motovilec), zraven pa postrežemo lokalno pridelan krompir, pečen v pečici.


Januar 2022

bottom of page