top of page

Zrezki & pastinakov pire & koromač



Danes nekaj povsem nekaj enostavnega, a bolj rezerviranega za konec tedna: svinjski zrezki z gorčico in česnom, zraven pa krompirjevo-pastinakov pire in koromač, popražen s porom.


Jed je pri nas doma rezervirana za konec tedna, ker od ponedeljka do petka navadno ni časa za kuhanje, priprava te jedi (lupljenje krompirja in pastinaka) pa vseeno zahteva malo priprave.


Podatki: meso Žunar, pastinak Šlibar, krompir J. Poklukar, por Mrtnač, koromač tudi s kranjske tržnice, ghee Tonejovc.


To je zame najlepši razgled: spredaj vas Rupa (to je pri Kranju), v ozadju gorenjski hribi, med njimi najvišji Storžič (2132 nadmorskih metrov).



Za 4 osebe:


400 g svinjskih zrezkov

2 žlici gorčice

3 stroki česna

sok polovice limone

2 dl piva

1 žlica koruznega škroba (gustina)

malo oljčnega olja

sol, beli poper


Pire:

4 krompirji

2 pastinaka

2 dl mleka

sol


Zelenjava:

1 por

1 koromač

1 žlica domače mlete zelenjave (torej: "domače vegete")

žlica gheeja

sol



Priprava

  1. Svinjske zrezke čez noč mariniramo v mešanici gorčice, strtega česna, oljčnega olja, limonovega soka, soli, belega popra. Torej: s to mešanico namažemo zrezke, ki jih zapremo v posodo s pokrovom in shranimo v hladilnik.

  2. Na malo olja z obeh strani popečemo marinirane zrezke, zalijemo s pivom in pokrito na malem ognju kuhamo približno pol ure.

  3. Vmes pripravimo pire: v soljeni vodi dom mehkega skuhamo olupljen in na kose zrezan krompir in pastinak, ki smo ga tudi olupili in razrezali na kose. Kuhamo približno 20 minut, nato odlijemo vodo, pretlačimo in prilijemo segreto mleko. Če je treba, dosolimo.

  4. Ko se oboje kuha, popražimo še zelenjavo, in sicer na gheeju popražimo narezan por, na lističe narezan koromač, ki ju solimo in dodamo še domačo vegeto.

  5. Proti koncu kuhanja k zrezkom dodamo koruzni škrob, ki smo ga premešali z decilitrom hladne vode. Premešamo, če je treba, v omako dolijemo še malo vode. Poskusimo, po okusu dosolimo in postrežemo.



April 2021



bottom of page