top of page

Špargljeva juha (recept iz Doma na Joštu)



Tokrat v gosteh: Kristjan Lesnik, mladi kuhar iz Doma na Joštu (845 nadmorskih metrov). Ker se je ta teden v Kranju in okolici začela sezona špargljev, je tu odlična špargljeva juha - točno takšna, kakršno pripravi Kristjan.


Ko 22-letni kuhar izostrenega okusa narekuje recept za to super enostavno juho, pove tudi, kaj ga je pripeljalo v Joštovo kuhinjo: "Pred petimi leti sem med počitnicami tukaj opravljal prakso. Sprva sem pomival posodo, potem pa kaj hitro prišel za štedilnik. Na začetku sem v kuhinji pomagal le med konci tedna, saj sem večino prostega časa posvečal treningom smučarskih skokov. Ko sem pri 18. letih nehal trenirati pri Smučarskem klubu Triglav Kranj, sem začel redno delati na Joštu."


Na vprašanje, kaj najraje kuha, pravi: "Super je, če gostje povedo, kaj bi radi jedli. Potem recept prilagodim po svoje in dam jedi moj pečat."


Mladi, 22-letni Kristjan Lesnik je del kuharske ekipe Doma na Joštu že pet let.


V zadnjih letih, ko je dom prevzel chef Matjaž Sedej z uigrano ekipo, je Jošt postal ne samo priljubljena rekreativna, ampak tudi svetla kulinarična točka Kranja. Kristjan Lesnik se ob teh besedah nasmehne: "Veliko nam pomeni, ko gostje opazijo dobro kuhinjo in nas pohvalijo."


Ko razmere dopuščajo, zna kuhinja Doma na Joštu gostiti tudi znane kuharje. Tu so dan ali dva zaporedna večera gostovali kuharski prijatelji iz Nemčije, Italije in s Hrvaške, kot tudi naši znani kuharji, denimo Bine Volčič in Igor Jagodic.


Zadnjega omeni tudi Kristjan, ko ga vprašam, kateri so njegovi kuharski vzori: "Veliko receptov si pogledam po spletu - eden tistih, za katerega lahko rečem, da je moj vzornik, je Jamie Oliver, saj kuha preproste jedi, v kuhanju pa uživa. Zelo spoštujem tudi chefa Igorja Jagodica iz ljubljanske Restavracije Strelec in chefa Uroša Gorjanca iz kranjske Gostilne Krištof. Z obema slovenskima chefoma sem delal v kuhinji, saj sta oba že gostovala na Joštu. Sta odlična kuharja ter super človeka."


Jošt - pogled iz Stražišča.


Kot rečeno, se je ta teden v Kranju in okolici začela sezona domačih špargljev, zato je Kristjan Lesnik narekoval preprost recept za špargljevo juho.


Info: šparglji z Dolinarjeve domačije, krompir z ene od kmetij v Spodnjih Bitnjah, česen in por s kmetije Mrtnač, sladka smetana Podjed in sol iz Piranskih solin.


Stalnice: prijatelji Jošta, rožice in odlična glasba, ki se odseva tudi s fotografij.



Špargljeva juha za 4 osebe:


500 g špargljev

250 g krompirja

manjši por

3 stroki česna

8 kosov kruha

1 dl sladke smetane

malo masla

sol, poper


Priprava

  1. Krompir olupimo, narežemo na tanjše kose in skuhamo v vodi.

  2. Medtem ko se kuha, na tanko narežemo por in nasekljamo česen, šparglje pa narežemo na centimeter dolge kolute. Vse našteto na hitro popražimo v ponvi, v katero smo dodali košček masla. Solimo, popramo in med mešanjem pražimo nekaj minut.

  3. H kuhanemu krompirju preložimo prepraženo zelenjavo in na hitro pokuhamo. Verjetno bo treba dodati še malo vode. Ko zavre, kuhamo približno 3 minute, zatem dobro zmešamo s paličnim mešalnikom.

  4. Na koncu vmešamo še sladko smetano, poskusimo. Če je treba, dosolimo in dodamo še poper.

  5. Ko je juha na krožniku, dodamo še kruhove kocke, ki smo jih pripravili tako, da smo v ponvici na malo masla do zlatorjavega prepražili kruh, narezan na centimeter velike kocke.



Maj 2021


Letos je Slovenija evropska gastronomska regija, zato so recept objavili tudi na spletni strani Zavoda za turizem in kulturo Kranj.

bottom of page