top of page

Švedske mesne kroglice



Na Švedskem, kjer so največkrat na otroškem delu jedilnika, jim rečejo Svenska köttbullar. Dostikrat jih postrežejo brez omake, če pa jo že dodajo, je to največkrat kar osnovna smetanova omaka.


Švedi zraven mesnih kroglic radi postrežejo pire krompir in brusnično marmelado. V naši različici smo, za barvo in ker so tako privlačno okrogli, dodali kar popečene brstične ohrovte z ene od slovenskih kmetij.


In, ne bojte se - takšne kroglice so tudi brez omake zelo sočne in rahle!


V odlične mesne kroglice se je tokrat spremenilo mleto meso Ekodar.



Za 4 osebe:


500 g mletega mesa

1 dl sladke smetane

1 jajce

60 g drobtin

1 večja čebula

1 strok česna

malo olja (za praženje čebule)

sol, poper


Ne pozabimo na:

še nekaj žlic olja (za peko kroglic)



Priprava

  1. Najprej v posodico vsujemo drobtine, h katerim umešamo smetano in jajce. Počakamo kakih 15 minut, da se drobtine napojijo, medtem pa pripravimo ostale sestavine.

  2. Čebulo nasekljamo in prepražimo na malo olja. Ko je prepražena, dodamo strt česen, premešamo in počakamo le toliko, da česen zadiši. Nato odstavimo in ohladimo.

  3. V posodi dobro - lahko kar z roko - premešamo meso, prepojene drobtine, ohlajeno čebulo s česnom ter sol in poper. Zmes mora biti primerno kompaktna, nikakor preveč tekoča: če se nam zdi preveč mokra, dodamo žlico ali dve krušnih drobtin.

  4. Sproti oblikujemo kroglice, velike približno toliko kot žogica za namizni tenis, in jih polagamo v segreto ponev, v katero smo kanili nekaj žlic olja. Za lažje oblikovanje, roke oplaknemo s hladno vodo.

  5. Kroglice popečemo z vseh strani in še tople postrežemo.

Kroglice pečemo v dveh ali treh rundah, da jih lažje obračamo!


December 2021





bottom of page