top of page

Beli kruh z ovseno mokoTik preden se mi pokvari kuhinjska tehtnica, naredim ta kruh. Navdih je spet en in edini Rene Strgar, ki tu pa tam kak recept objavi na tem profilu.


Ker imam v shrambi še ovseno moko, njegov recept dopolnim še s to sestavino. In nastane nekaj, kar je zelo fino!


Tu je zapisan še en recept, ki je nastal po Renejevem navdihu - oba kruhka sta res top!


Info: bela in ovsena moka Kolenko iz Trgovine Štacunca. Trgovinica, ki jo vodi moja draga Maruša Langerholc, ravno te dni praznuje deseto obletnico, zato: "Vse najboljše, Štacunca!"Za 2 štruci:


1 žlička matičnih droži

150 g gladke bele moke

150 g vode


Testo:

800 g gladke bele moke

100 g ovsene moke

650 - 700 g vode

2 zravnani žlički soli


In še:

malo moke (ko preložimo v vzhajalne košarice)

kos papirja za peko


Priprava

  1. Najprej v večjem kozarcu pripravimo droži, in sicer zmešamo matične droži s 150 g bele moke in 150 g vode. Kozarec pokrijemo in pustimo na kuhinjskem pultu, da droži postanejo puhaste (torej: da plavajo, ko eno žličko droži preložimo v vodo). To traja 6 ali 8 ur.

  2. Hkrati v večji posodi zmešamo obe moki, navedeni za testo, z vodo. Posodo pokrijemo in jo pustimo na pultu.

  3. Ko so droži nared, jih vsujemo k testu, dodamo še sol in dobro premešamo z mešalnikom. Testo oblikujemo v kepo, postavimo ga nazaj v posodo, pokrijemo s pokrovom in pustimo na sobni temperaturi vsaj 4 ure.

  4. Zatem oblikujemo 2 hlebčka, ki ju preložimo v pomokane vzhajalne košarice, tako da je "šiv" obrnjen navzgor.

  5. Košarici zapremo v plastično vrečko in ju čez noč (oziroma za približno 8 ur) preložimo v hladilnik.

  6. Nato pečico s pekačem vred ogrejemo na 230 stopinj Celzija (do toliko se moja ogreje, lahko pa kruhu sprva ponudimo tudi višjo temperaturo). Ko se pečica ogreje, na desko položimo papir za peko, nanj pa prevrnemo hlebčka. Na vsakega naredimo zarezo in ju preložimo na ogret pekač, tako da na pekač zdrsneta oba hlebčka s papirjem za peko vred.

  7. Preden pečico zapremo, dodamo vanjo še 3 ali 4 ledene kocke (ali približno 1 dl vode). Pečemo 19 minut.

  8. Zatem odpremo vratca pečice, da gre para ven, in temperaturo zmanjšamo na 210 ali 220 stopinj Celzija. Pečemo 20 minut, nato kruh obrnemo, da se v naslednjih 10 minutah še na spodnji strani lepo zapeče.

Čas peke le pogumno prilagodite svoji pečici. Omenjene minute so zapisane tako, kot ustrezajo moji pečici, v kakšni drugi bi se čas verjetno spremenil za, tako predvidevam, približno pet minut.


Marec 2023

Comments


bottom of page