top of page

Gorenjska karbonara



Zdi se mi, da s to karbonaro ne moreš zgrešiti - hitro pripravljena je in poceni, svojevrstni čar pa ji v moji kuhinji dajo lokalne sestavine. Pa še zanimivo zgodbo nosi, ta lokalna karbonara ...


... kajti pred več kot dvema letoma sem se opogumila in prvič objavila fotografije jedi, ki sem jih pripravila iz lokalnih sestavin. Med čisto prvimi fotografijami pa je bila, takrat še posneta s telefonom, ravno karbonara. In v spomin na začetke Špeline shrambe, ki je zaživela v začetku 2021, to fotografijo dodajam spodaj.


Ena prvih objavljenih fotografij hrane iz moje kuhinje, ki sem jo posnela poleti 2021 ...


Kar je še zanimivo: tako predlani kot tudi letos se na mojem krožniku znajdejo rezanci maln, ki jih na Kmetiji Maln (Podreča, Mavčiče) izdeluje družina Šter. Njihove testenine se mi zdijo res fine, še najraje pa jih kupim na Mavški tržnici, kjer se, če le imam čas, še malo zaklepetam z domačimi. Tokrat časa ni bilo, zato testenine in tudi vse ostale sestavine najdem v vse bolj založeni Slogini špajzi (Šuceva 27, Kranj - Primoskovo).

Nekateri spletni viri svetujejo, da je za pripravo karbonare ključno to, da so jajca ogreta na sobno temperaturo, zato jih dam iz hladilnika pol ure pred uporabo. Jed mi krasno uspe!

Resda v moji karbonari ni prekajenih svinjskih ličnic, imenovanih guanciale, niti staranega ovčjega sira pekorino, ki sta del originalnega recepta, ampak tudi tokrat je okus čisto zares fenomenalen!



Za 4 osebe


400 g tanjših testenin (oziroma špagetov)

3 manjša jajca

70 g dimljenega sira

150 g suhe pancete

sol, poper


Priprava

  1. Na majhnem ognju prepražimo na kockice narezano slanino. Med praženjem večkrat premešamo.

  2. V soljenem kropu skuhamo testenine po navodilih, zapisanih na embalaži.

  3. Medtem ko se kuhajo, v posodici stepemo jajca in na drobno nariban sir.

  4. Ko so testenine kuhane, jih odcedimo tako, da zajemalko ali dve vode, v kateri so se kuhale, prihranimo.

  5. Odcejene testenine še vroče takoj dodamo k prepraženi slanini in v jed vmešamo stepena jajca s sirom. Mešamo hitro in fino, takoj zatem pa dodamo še toliko prihranjene vode, da dobimo kremasto strukturo.

  6. Popramo in solimo po okusu. Meni je najljubše, če poper dodamo, ko je jed že na krožniku, saj si tako lahko vsak namelje toliko popra, kolikor ga želi.

Sloga ima urejeno tudi spletno trgovino: izdelke izberemo na kmetija.net in jih nato prevzamemo na dostavnem mestu pred Kmetijsko vrtnarskem centru Sloga na Primskovem (Šuceva 27, Kranj) ali v Slogini trgovini na kolesih, ki redno potuje po Gorenjskem.


Marec 2023



bottom of page