top of page

Gorenjski špageti z mesnimi kroglicami



Oblačno z mesnimi kroglicami - to je naslov risanega filma, hkrati pa so to tudi štiri besede, ki precej natančno opisujejo današnji siv in deževen dan.


Tokrat se mesne kroglice na krožniku pridružijo rezancem maln, ki bi jih lahko imenovali kar gorenjski špageti. Te na kmetiji Maln v Podreči skrbno izdeluje družina Šter.

Zakaj Maln? Ker je v preteklosti domačija družine Šter stala čisto pri Savi, na kmetiji je bil mlin (maln, po domače). Ko so zgradili hidroelektrarno Mavčiče, se je kmetija preselila višje v vas.

Ti rezanci so zanimivi tudi zato, ker jih lahko skuhamo v slanem kropu in postrežemo kot glavno jed, torej z omako, poleg tega pa lahko z rezanci maln - tako kot pač z vsemi ostalimi rezanci - popestrimo juho.


Info: rezanci maln s kmetije Maln, meso Žunar.


Preddvorski samorastnik Franc Guček - Guči je leta 2011 risbo starega malna in sv. Miklavža, zavetnika mlinarjev, narisal na pročelje domačije, kjer jo lahko občudujemo še danes.



Mesne kroglice

Za 8 oseb:

1 kg mešanega mletega mesa

1 pločevinka paradižnikove omake

2 čebuli

4 žlice drobtin

2 žlici kisle smetane

1 žlička "domače vegete" (mešana mleta zelenjava v soli)

prečiščeno maslo (ghee)

sol


Testenine:

400 g rezancev maln

malo oljčnega olja

sol


Priprava

  1. Zmešamo mleto meso, drobtine, kislo smetano, "domačo vegeto" in malo soli. Iz mase naredimo kroglice, ki jih polagamo v vročo ponev, na katero smo dodali malo gheeja. Kroglice do rjavega zapečemo z vseh strani. Ker je kroglic veliko, bomo verjetno pekli v treh rundah, če bo treba, pa bomo v ponev dodali še malo prečiščenega masla. Pečene kroglice prelagamo v primerno veliko skledo.

  2. Ko popečemo vse kroglice, v isto ponev dodamo še malo prečiščenega masla, na katerem na srednji temperaturi zdaj prepražimo še na drobno nasekljano čebulo. Solimo.

  3. K prepraženi čebuli vrnemo kroglice, zalijemo s paradižnikovo omako in dodamo še malo vode. Zavremo, takoj zatem pa zmanjšamo ogenj, da jed le rahlo brbota. Pokrijemo in kuhamo 70 minut.

  4. Polovico kroglic postrežemo z rezanci maln, ki jih po navodilih, zapisanih na embalaži, skuhamo v soljenem kropu. Odcejene rezance le malo pokapamo z oljčnim oljem in jim, ko so že na krožniku, dodamo mesne kroglice.

  5. Drugo polovico omake in kroglic preložimo v srednji pekač in jih prihodnji dan spravimo pod krompirjevo odejo.



April 2021



bottom of page