top of page

Mesne kroglice pod krompirjemOb nedeljah popoldne - sploh če so dnevi deževni - največkrat skuham še kosilo za ponedeljek. Dostikrat so to mesne kroglice, ker jih imata punčki res radi.


Tudi tokrat kuham enkrat za dvakrat.


Kar pomeni: prvi dan polovico teh kroglic spravim pod krompirjevo odejo, drugi dan pa preostanek kroglic in omake samo pogrejem in zraven skuham špagete.


Info: mleto meso Žunar, krompir Jernej Poklukar - Struževo 9a, mleko, kisla smetana, maslo in ghee Podjed, ovseni kosmiči Punčar (kupljeni v Štacunci).


Takole gredo mesne kroglice pod krompirjevo odejo.Mesne kroglice


Za 8 oseb:

1 kg mešanega mletega mesa

1 pločevinka paradižnikove omake

2 čebuli

4 žlice drobtin

2 žlici kisle smetane

1 žlička "domače vegete" (mešana mleta zelenjava v soli)

prečiščeno maslo (ghee)

sol


Krompirjeva odeja (za 4 osebe):

5 - 6 srednje velikih krompirjev

približno 2 dl mleka

50 g masla

sol


Priprava

  1. Zmešamo mleto meso, drobtine, kislo smetano, "domačo vegeto" in malo soli. Iz mase naredimo kroglice, ki jih polagamo v vročo ponev, na katero smo dodali malo gheeja. Kroglice do rjavega zapečemo z vseh strani. Ker je kroglic veliko, bomo verjetno pekli v treh rundah, če bo treba, pa bomo v ponev dodali še malo prečiščenega masla. Pečene kroglice prelagamo v primerno veliko skledo.

  2. Ko popečemo vse kroglice, v isto ponev dodamo še malo prečiščenega masla, na katerem na srednji temperaturi zdaj prepražimo še na drobno nasekljano čebulo. Solimo.

  3. K prepraženi čebuli vrnemo kroglice, zalijemo s paradižnikovo omako in dodamo še malo vode. Zavremo, takoj zatem pa zmanjšamo ogenj, da jed le rahlo brbota. Pokrijemo in kuhamo 70 minut.

  4. Polovico kroglic in omake preložimo v srednji pekač - spravili jih bomo pod krompirjevo odejo. To pripravimo tako, da krompir olupimo in razrežemo na manjše kocke, ki jih do mehkega skuhamo v soljeni vodi. Vodo odcedimo, krompir zalijemo s hladnim mlekom, dodamo še na kocke narezano maslo in s tlačilko za krompir naredimo pire. Poskusimo, če je treba dosolimo. S pirejem pokrijemo kroglice v pekaču. Nato jed za približno 10 minut odložimo na gornje vodilo pečice, ogrete na 220 stopinj Celzija.

  5. Drugo polovico kroglic in omake ohladimo, pokrijemo ter shranimo v hladilnik za prihodnji dan, ko bomo pripravili mesne kroglice s špageti.April 2021コメント


bottom of page