top of page

Janjino ribezovo pecivo



Ribez je zrel, a ima katera kak dober recept? "Ja, mamin recept. Ti pošljem," pravi Janja, ko v petek po službi čiliramo na Joštu.


Prepričana, da imam vse sestavine doma, se lotim peke. Seveda: kisle smetane ni v hladilniku, so pa trije navadni čvrsti jogurti - eden gre v pecivo.


Tudi mletih orehov ni v shrambi. A to že vem, zato namesto njih uporabim mlete mandlje, ki mi ostanejo od peke torte mame Milke - to pripravim v torek, ker pridejo posnet video za natečaj naj slovensko pecivo, na katerega se pred časom prav pametno prijavim.


In tako se oba recepta povežeta: za Janjo je okus tega ribezovega peciva tisti, ob katerem se takoj spomni na mamo, mene pa na mamo Milko seveda spomni njena posebna torta, pripravljena brez moke in zgolj iz petih sestavin.


V nadaljevanju je zapisan originalni Janjin recept, jaz pa uporabim: maslo in jogurt Podjed, jajca z novega stražiškega jajcemata Kmetije Jeraj, moka Kolenko, ribez z grmičkov spred hiše.


Utrinki z domačega vrta, s terase in z Jošta.



Za 10 - 12 kosov


Testo:

100 g sladkorja (6 žlic)

120 g masla (sobne temperature)

4 rumenjaki

120 g mletih orehov (8 žlic)

1 lonček kisle smetane

120 g moke (6 zvrhanih žlic)

pol zavitka pecilnega praška


Beljakova kapica:

4 beljaki

180 g sladkorja (10 žlic)

500 g ribeza


Priprava

  1. Z mešalnikom dobro zmešamo prve tri sestavine, nato dodamo ostale sestavine za testo. Prelijemo v namaščen pekač, enakomerno razporedimo po pekaču in pečemo 30 minut v pečici, ogreti na 160 stopinj Celzija.

  2. Vrhnji del pripravimo tako, da iz beljakov stepemo sneg. Ko je ta skoraj stepen do konca, začnemo počasi, eno žlico za drugo, dodajati sladkor. Sneg mora biti tako čvrst, da se delajo vršički.

  3. Potem odložimo mešalnik in s silikonsko lopatico narahlo vmešamo še ribez.

  4. Beljakovo zmes enakomerno razporedimo na pečeno testo in postavimo v pečico še za toliko časa, da sneg porumeni.



Julij 2021

bottom of page