top of page

Juha z naribanim korenčkom



Ko se ti tako zelo mudi, da za kuhanje časa ni, pride prav ta recept. Trik v pripravi vseh hitrih juh je v tem, da vso zelenjavo narežemo res na drobno, še bolje: za to juho korenje kar na drobno naribamo!


Ne vem, zakaj, ampak v teh zasneženih dneh mi spomin šviga med okuse, ki sem jih bila vajena iz otroštva. Med njimi so zagotovo snežene kepe po receptu moje mami in tudi takšna, hitra korenčkova juha, ki ji ponekod dodajo še peteršilj in rečejo milijonska juha. Pri nas doma tega poimenovanja nismo nikoli uporabljali - to je bila pač juh'ca z naribanim korenjem in jajcem!


Kako ji pa vi rečete - milijonska juha ali juha z naribanim korenčkom in jajcem?


Verjetno k tem nostalgičnem spominjanju pomaga tudi prebiranje stare kuharske knjige, v katero so zajeti preprosti in poceni recepti za jedi, ki so jih v tistih, desetletja oddaljenih časih, kuhale naše mame in tudi babice.


A takšne korenčkove juhe nisem bila vajena od doma, ampak se jo spominjam iz vrtca. Zame je bila najboljša, seveda poleg goveje - ampak samo tiste, v katero so kuharice vkuhale drobne zvezdice z luknjico na sredini.

Namig za kosilo: hitra korenčkova juha se odlično poda k zapečenim palačinkam s skuto!

Info: slovensko korenje iz Slogine špajze (Šuceva 27, Kranj - Primskovo).



Za 4 osebe:


1 srednje velika čebula

4 srednje veliki korenčki

1 jajce

1 žlica zdroba

za 1 žlico masla

sol


Priprava

  1. Na maslu zarumenimo drobno nasekljano čebulo, ki jo solimo.

  2. K prepraženi čebuli dodamo zdrob in polovico na drobno naribanega korenja. Na zmernem ognju med mešanjem pražimo nekaj minut.

  3. Nato zalijemo z vodo (dober liter bo dovolj).

  4. Ko zavre, med mešanjem prilijemo razžvrkljano jajce. Dodamo še preostanek korenja, pomešamo in takoj odstavimo.

  5. Počakamo približno 10 minut, da se juha nekoliko ohladi, hkrati pa se zdrob napne, in postrežemo.

Sloga ima urejeno tudi spletno trgovino: izdelke izberemo na kmetija.net in jih nato prevzamemo na dostavnem mestu pred Kmetijsko vrtnarskem centru Sloga na Primskovem (Šuceva 27, Kranj) ali v Slogini trgovini na kolesih, ki redno potuje po Gorenjskem.


Januar 2023

bottom of page