top of page

Krompir, kislo zelje, ocvirkiNavdih za to jed dobim nekoč spotoma, na terenu. Odtlej mi je krompir v zelnici, kot jed imenujejo domačini v Pivki in okolici, ena najljubših zimskih stalnic. Tudi zato, ker je poceni in res enostavna za pripravo.


Moj dodatek: prgišče ocvirkov, počasi prepraženih z le malenkostjo maščobe. Pri kuhanju zraven dodam še lovorov list, ker je to sredi zime res lep spomin na morje in obiranje lovora v sosednji ulici.


Krompir v zevnici.


Porabim: odličen krompir iz Slogine špajze in kislo zelje Polonca, ki ga tudi kupim v Slogini špajzi (Šuceva ulica 27, Kranj - Primskovo).

Še namig: namesto kislega zelja lahko izberemo kislo repo.


Za 4 osebe:


5 ali 6 srednje velikih krompirjev

1 lovorov list

0,5 kg kislega zelja


Zabela:

4 žlice suhih ocvirkov

1 žlica maščobe


Priprava

  1. Krompir olupimo in razrežemo na kose. Položimo ga v lonec, zalijemo z vodo, ki naj sega prst, dva nad krompir.

  2. Čez razporedimo kislo zelje, dodamo še lovorov list.

  3. Zavremo, zmanjšamo ogenj in kuhamo približno 45 minut, da se krompir skuha. Poskusimo in če krompir še ni nared, čas kuhanja podaljšamo.

  4. Proti koncu kuhanja v ponvici segrejemo maščobo, dodamo ocvirke in jih med mešanjem na srednje močnem ognju počasi prepražimo, da so hrustljavi.

  5. Postrežemo tako, da odlijemo vodo in krompir z zeljem razporedimo na krožnike, čez pa posujemo prepražene ocvirke.

Zakaj kuhamo tako dolgo? Ker kislina na krompir deluje tako, da po klasičnih 20 ali 30 minutah še zdaleč ni kuhan, ampak je treba kuhati dlje kot običajno.


December 2022

Comments


bottom of page