top of page

Krompirjeva pita (krompiruša)



Takole je bilo: ker mi v shrambi ostaja nekaj jabolk, sem konec tedna prav na hitro pripravila jabolčni zavitek. In ker so bili doma navdušeni, sem sredi tedna vajo ponovila, le da sem namesto sladkega nadeva v vlečeno testo zavila krompir. Nastala je krompirjeva pita, imenovana tudi krompiruša.


Na to pito sem se spomnila tudi zato, ker smo ravno te dni kupili vrečo krasnega gorenjskega krompirja, poleg tega pa se mi je v spomin ujel nekaj desetletij star trenutek iz enega od sarajevskih stanovanj, kjer je prijateljeva mama tako spretno zavijala podobno pito, da me je vse skupaj močno očaralo.


Krompirjeva pita in jogurt.


Mnogo se je od takrat izbrisalo iz mojega spomina, se pa spomnim, da je v dnevni sobi s tistim malim nožem, pipcem, najprej olupila krompir, ki ga je nato na leseni deski in z večjim nožem potrpežljivo razrezala na majhne kocke.


Ko je bilo testo spočito, ga je na mizi najprej razvaljala z dolgim valjarjem, oklagijo, nato je testo še raztegnila - postalo je skoraj prosojno in tako tanko, da bi skozenj lahko bral časopis.


Zavito v krompirjevo pito.


Tudi ona je, poleg krompirja, v nadev dodala še nasekljano čebulo, da bi zraven dodala še kaj drugega, morda poper ali strt česen, pa se zdaj več ne spomnim ...



Za 4 osebe:


300 g gladke moke

približno 1,5 dl mlačne vode

1 žlica jabolčnega kisa

1 zravnana žlička soli


Nadev:

1 kg krompirja

2 srednje veliki čebuli

2 žlici sončničnega olja

ščep soli


Ostalo:

malo moke (ko razvlečemo)

malo sončničnega olja (za pekač in premaz)


Priprava

  1. Dobro premešamo moko, mlačno vodo, kis in zravnano žličko soli. Zamesimo gladko, elastično testo - električni mešalec to delo opravi v petih minutah, če delamo ročno, traja približno deset minut.

  2. Testo oblikujemo v hlebček, ga naoljimo, položimo v skledo in pokrijemo s pokrovko. Na sobni temperaturi naj počivaj vsaj pol ure.

  3. Medtem pripravimo nadev: krompir olupimo in narežemo na majhne (približno kot pol centimetra velike) kocke. Krompirjeve kocke zmešamo z na drobno narezano čebulo, dvema žlicama sončničnega olja in ščepom soli.

  4. Ko je testo spočito, mizo pogrnemo s prtom, ki ga narahlo pomokamo. Na rahlo pomokani površini razvlečemo testo v krog (premera približno enega metra).

  5. Nato centimeter od oboda razporedimo centimeter debel krog iz nadeva.

  6. Potem začnemo zavijati tako, da testo še vedno obdržimo v večjem krogu. Postopek je prikazan tu. Ko se testo začne trgati, zvijamo naprej, da dobimo zelo dolg, sklenjen zavitek.

  7. Na enem delu ga prerežemo in razporedimo v pekač, ki smo ga namazali z oljem. Če je pekač okrogel, lahko začnemo zavijati na sredini in zavijemo v polžka, če pa imamo pravokotni pekač, zavitek razporedimo kot na zgornji fotografiji.

  8. Pečemo približno 45 minut v pečici, ogreti na približno 180 stopinj Celzija.

  9. Ko se krompirjeva pita lepo obarva, jo enakomerno prelijemo z 1 ali 2 dl vrele vode. Pečemo še približno pet minut.

  10. Pečeno pito s čopičem premažemo z malo olja, da se lepo zasveti. Počakamo, da se ohladi do mlačnega, in postrežemo.



Januar 2023

bottom of page