top of page

Martinovo rdeče zelje (babi Nada)Na martinovo je pri nas navada, da se za mizo zbere družina. Vsak prinese nekaj in babi Nada je največkrat tista, ki pripravi krasno rdeče zelje. Tu je njen recept.


Tokrat mi pove še zgodbo, in ta gre takole: "Moja mama v rdeče zelje nikdar ni dala nasekljane čebule, zato je ne dam niti jaz. Se pa z zeljem kuha polovica čebule, prebodena z eno nageljnovo žbico. To zato, ker začimbe v rdečem zelju ne smejo prevladovati."


Na naši martinovi mizi je vedno klasika: rdeče zelje, pripravljeno po spodaj zapisanem receptu, pečena račka ali kokoška (tokrat smo imeli takšno z nadevom) in mlinci.


Moj cekar v dneh okoli martinovega: rdeče zelje, brokoli in rdeč radič!


Za sladico pa nekaj z jabolki: letos je bil to preprost jogurtov kolač, ko imam več časa, pa naredim jabolčno pito.


Saj res: nikdar ne manjka niti štrudelj - babica Nada je tokrat pripravila skutinega in še enega, ki ga je zabelila s porom in skuto ter zapeljala na slano stran jedilnika, rekoč: "To je kot en tak slan porov zavitek. Lahko mu rečeš burek, čeprav to seveda ni nikakršni burek."Za 6 - 8 oseb:


1 srednje velika glava rdečega zelja

0,5 čebule

1 nageljnova žbica

košček cimetove skorje

1 žlička sladkorja

malo oljčnega olja

1 jabolko (olupljeno in naribano)

1 žlička jabolčnega kisa

1 zravnana žlička kumine v prahu

malo naribanega muškatnega oreščka

sol


Priprava

  1. V loncu segrejemo olje, na katerega dodamo sladkor.

  2. Na zmernem ognju in brez mešanja počakamo, da se naredi karamela, nato dodamo na tanko narezano rdeče zelje. Poškropimo ga z žličko kisa, da obdrži barvo. Dodamo še košček cimetove skorjice, kumino v prahu in nariban muškatni orešček. Malce solimo.

  3. Med mešanjem počakamo nekaj minut, da malo upade, nato zalijemo s približno četrt litra vode.

  4. Dodamo še polovico olupljene čebule, v katero zabodemo nageljnovo žbico, nato zmanjšamo ogenj in kuhamo dobre pol ure. Med mešanjem večkrat pomešamo.

  5. Na koncu, da malo zgostimo, dodamo še olupljeno in naribano jabolko.

  6. Pomešamo, po potrebi popravimo s soljo, in postrežemo.


November 2022

bottom of page