top of page

Ocvirkova gnezdaOcvirkovca je - poleg pehtranove, makove in orehove, kakršno pripravi babi Nada - ena mojih najljubših potic.


Tokrat jo zavijem, razrežem na kose in spečem. Zakaj? Ker se dobimo v "šupci", ker imam čas (pa tudi višek ocvirkov) in ker vem, da bomo imele dolgo debato.

Šupca -e ž pog. manjša lopa, v našem primeru je to lesen nadstrešek, kjer je prostora zgolj za mizo in dve krajši klopi.

Info: bela moka Kolenko, polnozrnata pirina Ta domač, ocvirki Loške mesnine in Žunar, mleko Podjed, sol(ni cvet) Piranske soline, pekač OK dobrote.


Nedeljsko popoldne v "šupci".Za 10 ocvirkovih zavitkov:


400 g bele moke

100 g polnozrnate pirine moke

3 dl mleka

1 jajce

1 zravnana žlica suhega kvasa

1 zvrhana žlička sladkorja

1 žlička soli


Nadev:

2 žlici masti

200 g suhih ocvirkov


In še:

malo moke (ko razvaljamo)

kos papirja za peko

1 jajce (za premaz)

malo solnega cveta (za posip)


Priprava

  1. V posodo odmerimo obe moki, premešamo.

  2. Do mlačnega segrejemo mleko, v katerega vmešamo 1 žlico moke (vzamemo od tiste, odmerjene v posodi), suhi kvas in sladkor. Pomešamo, pustimo 15 minut, da začne kvas delovati.

  3. Nato z mešalnikom dobro premešamo vse sestavine, naštete za testo. Testo naj približno 1 uro vzhaja v posodi, ki smo jo pokrili s pokrovom ali svežim prtičem.

  4. Ocvirke počasi prepražimo na masti. Ogenj naj bo šibek, večkrat pomešamo, potem ocvirke ohladimo do mlačnega.

  5. Na pomokano površino zvrnemo testo, ga malo pomokamo še povrh in zvaljamo v pravokotnik (nekako 30 x 40 centimetrov). Enakomerno posujemo z mlačnimi ocvirki, za nadev uporabimo tudi maščobo, na kateri smo prepražili ocvirke.

  6. Povijemo v štrukelj (kot potico), potem razrežemo na približno 2 centimetra debele rezine, da dobimo 10 zavitkov.

  7. S presledki jih polagamo na pekač, pokrit s papirjem za peko. Pokrijemo s prtičem in pustimo še kake pol ure, da vzhaja.

  8. Nato premažemo z razžvrkljanim jajcem in spečemo v pečici, ogreti na 170 - 180 stopinj Celzija. Peče se približno 20, 25 minut. Ko je pečeno, posujemo z malo solnega cveta.

Ocvirkova gnezda so najboljša, ko so še mlačna!


April 2021


Comentários


bottom of page