top of page

Pehtranova potica



Obožujem pehtran - tako lepo diši! Punčki pravita, da jima ni všeč, to "zelenje" v potici, zato med prazniki raje pojesta orehovo potico babi Nade.


To še moram zapisati: do nedavna sem potico pekla kar v okroglem modelčku za šarklje. Potem je prijateljica M. v Škofji Loki, morda v Poljanski dolini, kupila čudovit potičnik in enega prinesla še meni. Ne lažem: potice iz lončenega potičnika so "next level".

Ta pehtranova je narejena s s skuto, moja mami jo naredi brez nje.

Tehnični podatki: mleko, maslo in skuta Podjed, bela moka iz Maršetovega mlina (kupljena v prikolici Poličarjeve kmetije, ki je vsako soboto dopoldne parkirana na Glavnem trgu v Kranju), jajca z domačije Maln (Podreča). Potičnik: Varstveno delovni center Kranj - enota Škofja Loka.


S sladkornim prahom posuta pehtranova potica in živahne barve miniaturne ljubljanske butarice.



Pehtranova potica


Testo:

500 g moke

2,5 dl mleka

50 g masla (ogretega na sobno temperaturo)

1 jajce

1 zavitek suhega kvasa

1 žlica sladkorja

sol


Nadev:

4 žlice posušenega pehtrana

500 g skute

3 žlice kisle smetane

2 žlici drobtin

7 žlic sladkorja

2 jajci


In še:

košček masti (za pekač)

1 jajce (za premaz)

malo ostre moke (za površino, na kateri valjamo)

1 - 2 žlici sladkorja v prahu (za posip)



Priprava

  1. Za nadev zmešamo 2 žlici pehtrana (ostalega bomo porabili kasneje) in vse ostale sestavine, naštete za nadev.

  2. Za testo najprej pripravimo kvasec: v mlačno mleko vsujemo suhi kvas in sladkor ter pomešamo. Naj na sobni temperaturi počaka kakih 10, 15 minut, da se zapeni.

  3. K moki ob rob posode dodamo sol, potem med mešanjem z električnim mešalnikom prilijemo kvasec, dodamo jajce in nazadnje še sol. Zamesimo gladko, svilnato testo.

  4. Testo oblikujemo v kepo in ga postavimo nazaj v posodo, ki jo pokrijemo s krpo ali pokrovom. Naj na sobni temperaturi vzhaja približno eno uro.

  5. Potem testo zvrnemo na rahlo pomokano površino. Razvaljamo v pravokotnik, ki premažemo z nadevom, posujemo s preostankom (2 žlici) pehtrana, zvijemo v štrukelj, ki ga položimo v namaščen potičnik. Tule pazimo: "šiv naj bo zgoraj. Potičnik pokrijemo s svežim prtičem in pustimo, da na sobni temperaturi vzhaja približno pol ure.

  6. Vzhajano potico premažemo s stepenim jajcem in na več mestih (lahko kar z leseno paličico za ražnjiče) prešpikamo do dna, nato potico preložimo v pekač, ogret nekje na 180 - 190 stopinj Celzija. Pečemo približno 50 minut, vmes malo pogledamo, kako se peče - če se nam zdi, da prehitro dobiva barvo, pokrijemo s kosom papirja za peko in pečemo naprej.

  7. Pečena potica naj vsaj 10 minut počaka v potičniku, preden jo previdno zvrnemo na leseno desko, kjer naj se do konca ohladi.

  8. Hladno posujemo s sladkorjem v prahu.



April 2021


bottom of page