top of page

Pičiči po moje



Hecno ime za jed, o kateri na spletu kroži hecna zgodba. Ta se začne z omembo, da so pičiči avtohtona dolenjska jed, ki jo je prvi naročil eden od gostov Picerije Eldorado. Zakaj? Ker menda ni imel dovolj denarja za pico, pa je naročil samo pečeno testo s sirom. Ta zgodba pa v sebi skriva le zrno resnice, kajti drži le to, da so nastali v Eldoradu


Prvi, ki je pripravil to jed, je bil Rado Fink, lastnik Picerije Eldorado, ki je do lani delovala v Irči vasi. "Picerijo smo odprli leta 1994, nekaj let zatem pa smo preizkušali nove pekače za pice. Raztegnil sem testo, ga položil v pekač, posul s sirom in origanom ter spekel. Da ne bi šlo v nič, sem jed nato razrezal na kvadratke in ponudil gostom, ki so sedeli ob šanku," mi pojasni Rado Fink.

Ali ste vedeli, da imamo na Gorenjskem podobno jed, imenovano flika? Njena zgodovina je daljša, nadev drugačen, odlični recept pa zapisan tukaj.

Izvirni recept je v letih, ki so sledila, doživel mnoge ponovitve, saj so siru ponekod dodali slanino, por, šunko, origano, salamo, mleto meso, piščanca na žaru, bučke, feferone, hrenovke, koruzo in kar je še takega.


Tole še pravi izumitelj pičičev, ki se sicer ne spomni natančnega datuma, kdaj je spekel prve, se pa točno spomni tistega gosta, ki je jed iskrivo poimenoval: "Jed so potem vsi kopirali, a nikjer ni bila takšnega okusa, kot pri nas. Testo mora biti malo debelejše in mehkejše, uporabiti pa je treba tudi pravi sir."

Jed se odlično poda k pivu, zato morda še to: že čez slab mesec, 3. in 4. junija, bo v Radovljici festival Okusi piva.

Kaj pa omake? "Mi smo zraven postregli omako, ki smo jo dali na hamburgerje, narejena pa je bila iz majoneze, kečapa in gorčice. Ampak, spet - tudi tu moramo uporabiti prave izdelke, da dobimo okus, ki ga iščemo," se nasmehne Rado Fink, ki se je lani, po skoraj treh desetletjih dela, odločil, da Eldorado zapre.


Torej: ko so na krožniku pičiči, se nekje v bližini v majhnih lončkih, ki jih dolenjski natakarji prinesejo zraven te jedi, vsakokrat pojavi omaka, kajti ta jed, razrezana na kvadratke ali kare, naravnost rabi kakšno živahno omako. Ali dve. Ali tri ...


Info: moka Kolenko, edamec Loških mlekarn, oljčno olje s splitske tržnice, Piranska sol.



Za 4 osebe:


500 g moke

3 dl mlačne vode

0,5 kocke svežega kvasa (20 g)

1 jajce

1 zravnana žlička soli



Nadev:

nekaj žlic oljčnega olja

3 - 4 pesti na grobo naribanega sira


Ne pozabimo na:

kos papirja za peko

omake po izbiri (kisla smetana, tatarska, paradižnikova, sir nacho ...)


Priprava

  1. V mlačni vodi razdrobimo kvas, zraven vmešamo še 3 ali 4 žlice moke. Počakamo 10 minut, da začne kvas delovati.

  2. V posodo vsujemo preostalo moko. Ob rob dodamo sol, na sredino naredimo luknjico. Vanjo ubijemo jajce, nato postopoma in med mešanjem dolijemo kvasec.

  3. Z električnim mešalnikom gnetemo testo kakih 5 minut. Če je treba, dodamo še malo moke.

  4. Testo nato oblikujemo v kepo, ki jo položimo nazaj v posodo. Pokrijemo s pokrovom ali prtičem in pustimo počivati dobre pol ure, da testo naraste na dvakratni volumen.

  5. Potem testo prevrnemo na rahlo navlaženo delovno površino. Razdelimo ga na dva dela, iz vsakega oblikujemo kepo.

  6. Pečico s pekačem vred segrejemo na najvišjo temperaturo (pri meni je to 230 stopinj Celzija), pekač pa naj se v pečici greje vsaj 15 minut.

  7. Medtem hlebčka lepo narasteta in ju lahko raztegnemo v krog (kot za pico), ki ga položimo na papir za peko.

  8. Povrh namažemo z malo oljčnega olja ter posujemo z naribanim sirom. Testo s papirjem za peko vred preložimo na segret pekač. Pečemo toliko časa, da se jed lepo obarva, kar traja približno 15 minut, morda kako minuto manj (če je pečica res vroča) oziroma dlje (če naša pečica greje malo manj).

  9. Vzamemo iz pečice, malo ohladimo in razrežemo na kvadratke. Postrežemo z omakami, denimo s paradižnikovo omako in kislo smetano.



Maj 2022



Recept je nastal v sodelovanju z Javnim zavodom za turizem in kulturo Radovljica, kjer bo vse o festivalu Okusi piva že kmalu zapisano v blogu.






bottom of page