top of page

Ploščati kruh z drožmi, spečen v ponvici



Ko iz zelenjave, ki jo naberem na vrtu, in tiste, ki jo kupim na tržnici, pripravim enostavni zelenjavni kari, zraven spečem ploščate kruhke.


Navdih zanje je malo mešan, saj po videzu morda spominjajo na indijski naan, po nadevu pa z enim očesom pogledujejo proti prekmurski ravnici, kjer je doma langaš.


V glavnem: z drožnim nastavkom jih zamesimo zjutraj, da droži do kosila naredijo svoje.


Info: moka Novak, česen s Kmetije pr' Udamovc - Visoko, oljčno olje Bordon - Zakladi Istre.



Za 4 osebe:


500 g gladke bele moke

2 - 3 dl droži

1 zravnana žlička soli

voda (po potrebi)

malo ostre moke (ko razvaljamo)


Nadev:

oljčno olje

2 - 3 stroki česna

grobo nasekljan peteršilj

solni cvet


Priprava

  1. Zvečer pripravimo drožni nastavek: v večji kozarec, lahko za vlaganje, vlijemo približno 1 dl vode dodamo 3 ali 4 žlice moke in zraven primešamo še žličko matičnih droži. Posodico pokrijemo (torej: ne zapremo je) in pustimo na pultu čez noč.

  2. Zjutraj v posodo presujemo moko, dodamo sol in droži. Vključimo mešalnik in dodamo še toliko vode, da nastane zmes primerne gostote - testo mora biti približno takšno kot za kruh.

  3. Dobro zamesimo, oblikujemo kroglo, ki jo vrnemo v posodo, posodo pa pokrijemo s pokrovom ali pokrovko. Pustimo, naj na sobni temperaturi vzhaja nekaj ur oziroma toliko časa, da se podvoji volumen.

  4. Potem oblikujemo kroglice, nekoliko večje od žogic za golf.

  5. Razvaljamo jih na površini, poprašeni z ostro moko, lahko jih tudi raztegnemo z rokami. Dobiti moramo diske, malo manjše od desertnega krožnika. Diske na obeh straneh popečemo v suhi ponvi.

  6. Pečene odlagamo na leseno desko in sproti pokrivamo s svežo kuhinjsko krpo, da ostanejo topli.

  7. Za nadev zmešamo olje in strt česen. Ko kruhke pokapamo s tem nadevom, lahko povrh dodamo še solni cvet in peteršilj.



September 2021



bottom of page