top of page

Poletne bruskete



V dneh, ko je zelo, zelo vroče, se mi enostavno ne ljubi kuhati. Takrat prav pride ta preblisk za poletne bruskete: nekaj kosov kruha z drožmi, veliko dodatkov in zraven še večja skleda solate!


Kruh za te bruskete je seveda z drožmi, spečem pa ga po tem receptu. Ostale sestavine so iz Slogine špajze in so slovenskega porekla. Še posebej fin se mi zdi drobnjakov pesto: pod imenom Naše domače dobrote ga izdeluje Kranjčan Klemen Klavčič, ki je po poklicu kuhar oziroma učitelj praktičnega kuharskega pouka na eni od ljubljanskih šol.


Poletje na domačem vrtu.


Pa še to se mi zdi zanimivo: vložena zelenjava, od paprike prek kumaric in te pisane solate, ki je v skodelici na zgornji fotografiji, mi sicer niso najbolj blizu. A k tem poletnim popečenim kruhkom se odlično podajo, saj poskrbijo tako za barvitost kot tudi za lepšo povezanost okusov.


Sloga ima urejeno tudi spletno trgovino: izdelke izberemo na kmetija.net in jih nato prevzamemo na dostavnem mestu pred Kmetijsko vrtnarskem centru Sloga na Primskovem (Šuceva 27, Kranj) ali v Slogini trgovini na kolesih, ki redno potuje po Gorenjskem.


Za 4 osebe:


6 - 8 kosov kruha z drožmi

1 zavitek sira za žar

1 mlada čebulica

1 košček masla

malo oljčnega olja

dodatki po želji (vložena mešana solata, drobnjakov namaz, morda kaj mesnega ...)


Priprava

  1. V ponvi segrejemo košček masla, na katerem z obeh strani počasi popečemo kruh.

  2. Sir za žar narežemo na slab centimeter velike kose, ki jih lahko diagonalno prerežemo, da dobimo trikotnike. Na malo olja jih na srednjem ognju popražimo z obeh strani.

  3. Na kruh dodamo popečen sir za žar ter zraven razporedimo še ostale sestavine. Meni se za kislost zraven poda vložena solata, fin je tudi drobnjakov namaz, če želite, pa lahko dodate tudi kaj mesnega.

K tako pripravljenemu poletnemu kosilu, večerji ali malici se odlično poda velika skleda zelene solate - v mojem primeru je to berivka.


Maj 2023

bottom of page