top of page

Potica iz Radol'ce, ki je šla po svetuPoleti 2021 je bila na Gorenjskem snemalna ekipa spletnega fenomena Pasta Grannies, ki sicer po Italiji snema, kako babice pripravljajo testenine. Ko so bili v Radovljici, so obiskali kmetijo pr' Masniku v Prezrenjah, kjer sta mati in hči, Polona Fister Toplišek in Marija Fister, spekli prekrasno potico.


Ker je december tu, mi je Polona Fister Toplišek te dni poslala recept za potico, ki je v minulih mesecih obkrožila svet. Tega ne zapišem kar tja v en dan, kajti posebna epizoda Pasta Grannies, ki je bila posneta v Sloveniji, ima do danes več kot 65 tisoč ogledov!


Polona in Marija Fister.


Zraven pa je sogovornica, ki je po poklicu slaščičarka, dodala še nekaj zlata vrednih nasvetov, denimo tega: "Ker orehi zelo radi povzročajo težave z zgago, je priporočljivo, da jih pred mletjem oziroma uporabo zmrznemo za vsaj 24 ur. Dodaten plus, ki pomaga proti nelagodju z zgago, pa je seveda dejstvo, da mlete orehe poparimo s karamelnim mlekom."

Morda še to: nadev je najbolje narediti, preden zamesimo testo - tako ni prevelike temperaturne razlike med nadevom in testom, zato je manjša možnost da nadev odstopi od testa.


Za 1 večjo ali 2 manjši potici:


1 kg moke

1 kocka kvasa

6 rumenjakov

100 g sladkorja

mala ravna žlička soli

4,5 l mlačnega mleka

90 g masla

ščep sladkorja


Nadev:

1 kg mletih orehov

600 g sladkorja

rozine (in rum, če jih želimo namočiti)

cimet v prahu


Potrebujemo še:

maščobo, s katero bomo model na debelo namazali

malo moke (ko razvaljamo)


Priprava

  1. Začnemo pri testu: moko presejmo v večjo posodo, z roko naredimo luknjico v katero zdrobimo kocko kvasa. Kvasu dodamo malo mlačnega mleka in ščep sladkorja. Pustimo počivati nekaj minut. Ko počiva, ločimo rumenjake od beljakov.

  2. V manjši posodi stopimo maslo z dcl mleka, kateremu dodamo sladkor. Ko zavre, odstavimo iz ognja in prilijemo ostalo mleko. Tekočino zlijemo k moki in kvasnemu nastavku ter zgnetemo v gladko testo, ki mora odstopiti od kuhalnice, kljuke, roke ... odvisno pač od tega, kako testo gnetemo.

  3. Narejeno testo pustimo pokrito počivati na sobni temperaturi do podvojenega volumna približno eno uro.

  4. Ko testo vzhaja, naredimo nadev.

  5. V ognjevarno posodo natresemo mlete orehe in odvzamemo eno pest in prihranimo za pozneje.

  6. V večji posodi stopimo sladkor v karamel. Ko je karamel nared, zalijemo z mlekom. Kuhamo toliko časa, da se karamelni sladkor popolnoma stopi. Tekočino takoj, še čisto vročo, prelijemo po mletih orehih. Premešamo in pustimo, da se tekočina vpije.

  7. Vzhajano testo, ga prevrnemo na pomokan prt in zvaljamo na prst debelo. Nadev enakomerno razporedimo ter posujemo z mletimi orehi, ki smo jih prihranili, rozinami in cimetom v prahu. Da bo še manjša možnost odstopanja plasti, lahko posujemo tudi z nekaj kristalnega sladkorja.

  8. Zavijemo v štrukelj ter ga previdno položimo v namaščen model. Pustimo počivati 20 minut, prebodemo z nožem na nekaj mestih in damo v pečico, ogreto na 190 ali 210 stopinj Celzija, ter pečemo eno uro.

  9. Pečeno potico pustimo v pekaču do mlačnega, potem jo obrnemo iz pekača in pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo, da se ohladi.

  10. Potica se pravilno reže in posuje narobe obrnjena, se pravi, tako kot smo jo obrnili iz pekača.

Kam z beljaki? Naj gredo v čudovite pavlove (po receptu s kranjskih Brionov)!


November 2022 #301


Recept je nastal v sodelovanju z Javnim zavodom za turizem in kulturo Radovljica, kjer so zapis o treh namigih za praznično, decembrsko peko objavili v blogu.


Comments


bottom of page