top of page

Prosena kaša z gorenjsko zelenjavoHitro, enostavno in poceni lokalno kosilo, v katerega lahko vključimo različno zelenjavo, ki je trenutno v naši shrambi ali hladilniku. In tudi zdaj, na prehodu v pomlad, je prosena kaša z gorenjsko zelenjavo lahko res barvito in okusno kosilo!


Če imamo, lahko zraven tako pripravljene prosene kaše postrežemo tudi ostalo pečeno zelenjavo, denimo por, rdečo peso, rumeno korenje, sladki krompir ...


Ta jed bi v sodobnem kuharskem jeziku takojci dobila še dva ključnika: prvi bi bil #brezglutensko, drugi pa #vegansko!


Info: zelenjava s kranjske tržnice, prosena kaša s Kmetije Punčar (Virmaše 88, Škofja Loka), ki jo vodi moja draga Janja Bernik. Krožnik je iz delavnice 6th Sense Art, ki jo najdemo v okolici Radovljice, prelepe keramične in tudi druge izdelke pa Matejka in Marko prodajata tudi na redni mesečni Radolški tržnici.Za 4 osebe:


350 g prosene kaše

približno 700 g mešane sezonske zelenjave (korenje, brstični ohrovt, zelena)

malo oljčnega olja

(zeliščna) sol


Priprava

  1. Vodo zavremo in solimo, nato v njej skuhamo proseno kašo - ta se kuha približno 15 minut. Nato odcedimo.

  2. Ko se kuha, pripravimo zelenjavo: korenje olupimo in narežemo na drobno, brstični ohrovt operemo in razpolovimo, zeleno olupimo in razrežemo na rezine. Zelenjavo pokapamo z oljem, dodamo še (zeliščno) sol in premešamo z rokami, nato pa razporedimo v pekač in pečemo približno 10 minut v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija.

  3. Pečeno zelenjavo postrežemo s proseno kašo, povrh lahko dodamo še malo peteršiljevega pesta.Marec 2023Recept je nastal v sodelovanju z Javnim zavodom za turizem in kulturo Radovljica, kjer so v enem od zadnjih blogov omenili tudi to, da so na Radolški tržnici odslej gorenjski brezglutenski kotički!

Comentários


bottom of page