top of page

Prva jagodna pita '21



Prve jagode 2021! Iz Dalmacije, prek Štacunce. Podobno, a veliko lepšo pito te dni vidim pri neki Ivani iz Amerike, ki piše kuharski blog So i biber.


Pa tudi: prve letošnje jagode so preprosto prelepe, da bi jih kar tako pojedli. Zato mi jih M. jr natančno pomaga razporediti na pito, pripravljeno s slaščičarsko kremo.


To se, roko na srce, sliši precej zapleteno, v resnici pa je tako, kot pravi Ivana: enostavno, da bolj ne gre. Pa še nekaj je super: o grudicah ne duha ne sluha!


Moje testo je drugačno od njenega, saj je treba v promet spraviti mlete mandlje.


Zdaj moram samo še ugotoviti, kako naj porabim tiste štiri beljake, ki so ostali ... #gorenjka


Info: mleko in maslo Podjed, jajca Maln, (bela pirina) moka Kolenko.


Prve jagode ... Upam, da tudi letos - tako kot vsako leto - v dobri družbi naredimo jagodno marmelado!



Za en pekač:


Testo:

200 g moke

50 g mletih mandljev

70 g sladkorja v prahu

150 g masla

1 jajce

ščepec soli


Nadev:

470 ml mleka

100 g sladkorja

30 g koruznega škroba (gustin)

4 rumenjaki

30 g masla

1 vaniljev sladkor


In še:

približno 10 jagod

malo masla (za pekač)

malo moke (ko razvaljamo)

kos papirja za peko


Priprava

  1. Najprej (najbolje: že dan prej) pripravimo kremo, in sicer zmešamo v posodici sladkor, koruzni škrob, ščepec soli, mleko in rumenjake. Med nenehnim mešanjem z metlico pogrejemo. Pomembno: grejemo na srednji temperaturi. Ko zavre in se zgosti, med mešanjem kuhamo samo še minuto ali dve, nato odstavimo in vmešamo na kockice narezano maslo in vaniljev sladkor. Kremo malo ohladimo, zapremo v posodico (tako, ki se tesno zapre s plastičnim pokrovom) in shranimo v hladilnik. Moja krema je v hladilniku počakala en dan, šele potem sem spekla testo.

  2. Testo pripravimo tako, da v skledo odmerimo moko, mlete mandlje, sladkor v prahu in sol. Nato dodamo na kockice narezano hladno maslo. S prsti ga dobro razdrobimo med suhe snovi, da dobimo peskasto strukturo. Zatem dodamo še jajce in na hitro pregnetemo do gladkega. Oblikujemo v kepo, zapremo v posodo in za eno uro odložimo v hladilnik.

  3. Potem testo preložimo na rahlo pomokano površino, zvaljamo do velikosti pekača in preložimo v pekač, ki smo ga namastili. Po dnu večkrat prebodemo z vilicami, pokrijemo s kosom papirja za peko in obtežimo (s suhim fižolom ali z rižem).

  4. Pečemo približno 40 minut v pečici, ogreti na 170 stopinj Celzija, nato ohladimo.

  5. Na ohlajeno testo enakomerno namažemo kremo. Čez razporedimo jagode, narezane na tanjše rezine.



April 2021

bottom of page