top of page

Rjavčki z medom in cvetnim prahom



Ali veste, zakaj je 20. maj svetovni dan čebel?


Na omenjeni dan se je leta 1734 na Breznici pri Žirovnici rodil začetnik sodobnega čebelarstva Anton Janša, zato je pred nekaj leti Čebelarska zveza Slovenije predlagala Organizaciji združenih narodov, naj ta dan obeležijo na poseben način. Tako je, od leta 2018, omenjeni datum razglašen za svetovni dan čebel.


Dan čebel lahko praznujemo tudi doma in si kar v domači kuhinji pripravimo nekaj, kar diši po medu in je začinjeno s cvetnim prahom.


Odločim se za preproste rjavčke in rahlo prilagodim Kristianov recept za brownije. Nastane imeniten čokoladno-medeni preplet, ki ga najboljša soseda Laura navdušeno opiše z besedami: "Cvetni prah se zraven odlično poda, so mehki in sočni!"

Taki, kot morajo biti!

Za nekoga, ki je marljiv, torej delaven, v Sloveniji radi rečemo, da je "priden kot čebela." To vsekakor velja tudi za kralja indijančkov Žana Novaka iz Slaščičarstva Lev, ki je avtor obeh prekrasnih čebeljih fotografij, objavljenih spodaj.


Info: med in letošnji cvetni prah iz čebelnjaka Mitje Smrdela, enega najboljših čebelarjev v Kranju, ki je hkrati tudi ocenjevalec in veliki poznavalec medu, sladka smetana Podjed, čokolada Gorenjka.


Čebelici in cvetni prah. Foto: Žan Novak



Za približno 30 rjavčkov:


250 g jedilne čokolade

250 g masla

150 g sladkorja

3 žlice medu

120 g moke

60 g mletih mandljev

5 jajc


In še:


2 dl sladke smetane

2 žlici cvetnega prahu

kos papirja za peko


Priprava


  1. V posodi zmešamo suhe sestavine: moko, mlete mandlje in sladkor.

  2. V drugi posodi nad vodno kopeljo (torej: v posodici, postavljeni na lonec, v katerega smo dodali 2 ali 3 centimetre vode in jo segreli) segrejemo jedilno čokolado.

  3. Ko se čokolada raztopi, odstavimo z ognja. Dodamo maslo, razrezano na tanjše rezine, in med. Pomešamo, da se maslo raztopi in nastane gladka zmes.

  4. Nato čokoladno zmes vlijemo v suhe sestavine. Dodamo še jajca in dobro premešamo, da nastane gosta čokoladna zmes.

  5. Srednji pekač (20 x 35 cm) pokrijemo s papirjem za peko, na katerega vlijemo maso.

  6. Pečemo približno 15 minut v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija. Po tem času z zobotrebcem preverimo, če je že pečeno: če izvlečemo suh zobotrebec, damo pekač že iz pečice, če pa je zobotrebec moker in čokoladen, potem za nekaj minut (približno za 5 minut) podaljšamo čas peke.

  7. Ohlajeno pecivo zrežemo na kvadratke. Na vsak kvadratek razporedimo žlico stepene sladke smetane in posujemo s cvetnim prahom.



Maj 2021




bottom of page