top of page

Rogljički z rožičevo-medenim nadevom



Punčki obožujeta rogljičke. Kdaj sladke, kdaj slane, danes takšne, v katere se ujame bogat medeno-rožičev nadev s čokolado.


Info: rožičeva moka z Mavške tržnice, med iz čebelnjaka Mitje Smrdela in mleko, dostavljeno na dom, iz gorenjskega Mlekarstva Podjed.


Maj v Stražišču, Stražišče v maju.



Testo za 24 malih rogljičkov:


500 g moke

3 dl mleka

1 žlica medu

1 vrečka suhega kvasa

1 rumenjak

zravnana žlička soli


Nadev:

100 g rožičeve moke

100 g jedilne čokolade

1 žlička mletega cimeta

1 dl mleka

1 žlica medu


In še:

1 beljak (za premaz)

kos papirja za peko (za pekač)

malo moke (ko razvaljamo)


Priprava

  1. V posodo odmerimo moko. Na sredo moke naredimo jamico, v katero vsujemo suhi kvas. V jamico dodamo še mlačno mleko, v katerega smo vmešali žlico medu, in tekočino malce pomešamo z moko. Pustimo počivati 15 minut, da začne kvas delovati.

  2. Nato dodamo rumenjak in, ob stran, še sol. Dobro zmešamo, najbolje kar z mešalnikom. Ko testo po nekaj minutah postane gladko in svilnato, ga oblikujemo v kepo. Testo pustimo v posodi, ki jo pokrijemo s svežo kuhinjsko krpo. Naj vzhaja dobre pol ure.

  3. Medtem ko vzhaja, pripravimo nadev: čez rožičevo moko prilijemo vrelo mleko in dodamo še čokolado, ki smo jo raztopili nad parno kopeljo, med in cimet. Premešamo.

  4. Na rahlo pomokano površino zvrnemo vzhajano testo. Razdelimo ga na štiri dele.

  5. Vsak del razvaljamo nekako do velikosti desertnega krožnika. Vsak krog razrežemo na šest delov in na daljšo stranico vsakega trikotnika razporedimo slabo žličko nadeva.

  6. Trikotnike zavijemo v rogljičke, te pa v razmikih polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko. Naj vzhaja še približno pol ure.

  7. Nato rogljičke premažemo z beljakom in spečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija. Pečejo se 15, 20 minut oziroma toliko časa, da so lepo rjavkasto obarvani.

  8. Do mlačnega jih ohladimo na rešetki.



Maj 2021


bottom of page