top of page

Rulada - marmelada



M. jr zadnjih nekaj dni - odkar je na naslovnici Odprte kuhinje videla res krasno rulado - navija, naj narediva to sladico.


In sva jo: takšno, po navdihu iz ene najljubših kuharskih knjig.


To je rulada z marmelado: podobna je opisana v kuharski knjigi sestre Vendeline. Eden od receptov iz te knjige, ki ga po toliko ponovitvah znam že na pamet.


Info: sladka smetana - Podjed, marmelada - domača in Bakina tajna, bela pirina moka Kolenko (kupljena v Štacunci), jajca - Maln.


Jajca s kmetije Maln (Podreča).



Rulada - marmelada:


3 jajca

70 g moke

90 g sladkorja

1 vaniljev sladkor

ščepec soli


Nadev:

približno 300 g marmelade


In še:

lonček sladke smetane

kos papirja za peko

malo sladkorja v prahu (za posip)


Priprava

  1. Iz beljakov z električnim mešalnikom naredimo trd sneg, v katerega med mešanjem postopoma, eno žlico za drugo, vmešamo sladkor in vaniljev sladkor. Dodamo tudi ščepec soli.

  2. Potem odložimo mešalnik in vzamemo v roke kuhinjsko lopatko. Vmešamo rumenjake in previdno še moko. Te ne vržemo na sneg vse hkrati, ampak z njo posujemo zmes, previdno pomešamo in postopek ponovimo.

  3. Testo vlijemo na večji pekač, pokrit s papirjem za peko. Poravnamo, da je testo razporejeno v enakomerno debel pravokotnik.

  4. Pečemo v pečici, ogreti na 210 stopinj Celzija, približno 12 minut.

  5. Potem biskvit preložimo na desko tako, da je papir za peko navzgor. Ko je biskvit še vroč, odstranimo papir za peko, potem pa takoj rulado pokrijemo z njim, in pustimo, da se na deski ohladi. Tu ne kompliciramo in ne zavijamo v mokro krpo, ampak samo pustimo, da se ohladi.

  6. Ko je rulada hladna, jo namažemo z marmelado po tisti strani, ki je bila med peko na vrhu, in zvijemo v štrukelj. Damo za nekaj ur v hladilnik, potem posujemo s sladkorjem v prahu in prerežemo.

  7. Postrežemo z malo stepene sladke smetane in žlico marmelade.

Tu lahko porabimo tisto marmelado (rdeče barve), ki nekako ne gre v promet. Pri nas je to ribezova!


April 2021,





bottom of page