top of page

Sarme



Ko smo prejšnji teden s skupinico, ki jo vodi vsestranska Ula Babinski, pripravljali polnjene paprike, sem pomislila še na sarme ...


... kajti nadev za oboje je podoben, skorajda enak: mleto meso, riž, začimbe. Omaki pa se kaj pretirano tudi ne razlikujeta, le razlika je v tem, kako nadev ovijemo - ali v liste kislega zelja (da nastane bolj zimska jed) ali pa izberemo paprike (in tako nastane kosilo, ki bolj kot na zimo spominja na zaključek poletja).


Sarme: skuhaš enkrat, imaš za dvakrat!


Morda še to: kisle zeljnate glave lahko pozimi kupimo marsikje, tudi na kranjski tržnici in v trgovinicah z domačimi izdelki (denimo v Mesnici in delikatesi Šavs, Maistrov trg 7, Kranj, kjer zeljnate glave za sarme kupim te dni).



Za 6 - 8 oseb:


1 kisla zeljnata glava

500 g mletega mesa

1 - 2 dl riža

1 večji por

2 stroka česna

2 jajci

domača začimbna mešanica (tako imenovana domača vegeta)

zelišča (peteršilj, drobnjak)

malo olja


Omaka:

2 žlici moke

2 žlici sladke mlete paprike

2 žlici paradižnikovega koncentrata

malo olja

sol


Priprava

  1. Najprej pripravimo nadev: na malo olja prepražimo por, prerezan najprej po dolgem na polovico in nato razrezan na tanko. Ko je prepražen, dodamo strt česen, premešamo in odstavimo.

  2. V posodi dobro premešamo mleto meso, riž (surov), prepražen por s česnom, jajci, zelišči in začimbno mešanico (če te nimamo, uporabimo sol in po želji dodamo še mlet poper).

  3. Z okisane zeljnate glave previdno trgamo liste in v vsakega zavijemo dobro žlico nadeva. Ponavljamo toliko časa, da porabimo ves nadev. Preostanek zeljnate glave razrežemo na tanke trakove - kot kislo zelje.

  4. Na dno večje posode, tiste za kuhanje juhe, najprej razporedimo na tanko narezano zeljnato glavo. Čez polagamo sarmice.

  5. Pripravimo še omako: na olju zarumenimo moko. Ko je prepražena, dodamo mleto papriko. Zmes mešamo z metlico, nato pa v počasnem curku začnemo vlivati vodo (približno dva litra je bomo rabili). Dodamo še paradižnikov koncentrat. Pomešamo, solimo in omako prilijemo k sarmam. Omaka naj sega do roba sarm, če smo je pripravili premalo, dolijemo še vodo.

  6. Lonec pristavimo na štedilnik. Takoj ko zavre, zmanjšamo ogenj, tako da jed le rahlo vre, in kuhamo približno eno uro.

Zanimivo dejstvo: sarme so še boljše naslednji dan!


December 2022

bottom of page