top of page

Spomladanske testenine



Na prvi pogled se zaljubim v testenine, obarvane z rdečo peso. Na tržnici se mi v cekar zatakneta cvetača in brstični ohrovt, v hladilniku pa čaka kos sira za žar. Hitro nastane barvno kosilo, ki ga pripravimo z lahkoto!


Vse naložim na večji krožnik, nato pa si vsak naloži, kar mu srce poželi.


Pomlad na novomeški tržnici.


Saj res: poleg pomladanskega šopka z novomeške tržnice, je tu (čisto zgoraj na fotografiji, komajda se ga vidi) tudi prvi letošnji regrat, ki ga je nabrala prijateljica z Dolenjske.


Tržnica Novo mesto: pokrita, urejena in prijetno živahna tudi v petek opoldne.


Danes za kosilo: široki rezanci z rdečo peso Tok dobr, cvetača in brstični ohrovt Mrtnač, sir za žar Podjed, prečiščeno maslo - ghee moje drage Simone Kejžar z bohinjske ekološke sirarske kmetije Tonejovc, sončnična semena Kolenko, oljčno olje Monterosso in piranska sol.



Za 4 osebe:


300 g pesinih testenin

400 g sira za žar

1 srednje velika cvetača

250 g brstičnega ohrovta

3 žlice sončničnih semen

kumin

sumak (lahko pa uporabimo kako mešanico začimb, ki nam zagotovo tiči kje v omarici)

žlička prečiščenega masla ghee

nekaj vejic peteršilja

oljčno olje

sol


Priprava

  1. Cvetačo razdelimo na cvetke in jih razporedimo na polovico večjega pekača, brstični ohrovt razpolovimo in z njim zapolnimo preostanek pekača. Zelenjavo solimo in pokapamo z oljčnim oljem, na cvetačo pa enakomerno dodamo še kumin. Pečemo 15 minut v pečici, ogreti na 200 ali 210 stopinj Celzija.

  2. Medtem ko se zelenjava peče, na štedilnik pristavimo z vodo napolnjen lonec za kuhanje testenin. Ko zavre, solimo, nato skuhamo testenine po navodilih, zapisanih na embalaži.

  3. Hkrati zmerno segrejemo debelo ponev, v kateri najprej do zlatega prepražimo sončnična semena. Med praženjem večkrat pomešamo, predvsem pa pazimo, da ne zažgemo! Prepražena semena preložimo v posodico.

  4. V že segreto ponev dodamo ghee, na katerem počasi popečemo sir za žar, narezan na manjše kose. Med praženjem večkrat pomešamo.

  5. Na večji krožnik preložimo pečeno cvetačo in brstični ohrovt, ki ga rahlo pokapamo z oljčnim oljem in dopolnimo s sumakom (oziroma z našo ljubo mešanico začimb, denimo toskansko, mediteransko).

  6. Zraven dodamo še pečen sir za žar, ki ga posujemo z nasekljanim peteršiljem, in kuhane testenine, na katere dodamo prepražena sončnična semena.



Februar 2022


bottom of page