top of page

Tenstan krompir



Zimska nedeljska klasika: meso iz juhe in tenstan krompir. Nič kaj komplicirano, hkrati tudi nič kaj fotogenično. A dobro in okusno.


Z mesom iz goveje župce nismo pri nas doma nikoli komplicirali - že moja mami je meso iz juhe postregla takšnega, kot je bil, brez kakšnih omak'c ali spreminjanja v polpete.


Zraven najraje pripravim tenstan krompir. In tudi ko pražim krompir, ne kompliciram.


Krompir kupujem na domačiji pr' Dobred (Struževo 9). Kmetijo, ki je usmerjena v živinorejo in oddajo mleka, vodi Robi Poklukar, njegov 17-letni sin Jernej pa je domačiji pred kratkim dodal še krompir.

"Njivo s krompirjem, ki je tu v bližini naše domačije, gojim s hlevskim gnojem, trudim pa se uporabljati čim manj škropiv - to je le tisto, kar je res, ampak res nujno," pove o svojem krompirju dijak tretjega letnika Srednje šole za lesarstvo v Škofji Loki.

Trenutno ima še dve sorti, red fantasy in rudolph. Cena obeh: 3 evre za 10-kilogramsko vrečo.


Nama z mami se ta krompir trenutno zdi najboljši!


Jernej Pokukar na dvorišču domačije pr' Dobred. Tja zapelješ, pokličeš Jerneja (telefonska na fotografiji) in že čez nekaj minut ti v avto naloži krompir.



Za 4 osebe:


6 srednje velikih krompirjev

2 srednji čebuli

2 žlici masti

sol


Priprava

  1. Krompir operemo in ga skuhamo. Še vroč kuhan krompir olupimo.

  2. Medtem ko se krompir kuha, na maščobi prepražimo čebulo, ki smo jo na drobno narezali. Solimo, mešamo.

  3. Olupljen krompir narežemo na rezine in ga dodamo prepraženi čebuli. Na srednjem ognju ga med nenehnim mešanjem prepražimo. Solimo in zalijemo z zajemalko ali dvema goveje juhe.



April 2021




bottom of page