top of page

Testo za pico z drožmiKer imam recept za testo s suhim kvasom že zapisan, je čas še za pico z drožmi.


Konec tedna v sodelovanju z Urošem Koželjem iz Domžal, ki je avtor slovenske izvedbe tega vse bolj priljubljenega pripomočka ljubiteljskih oboževalcev pic, testiramo prenosno pečico na plin za peko pic.


Rezultat: fenomenalen.


Ali kot pravi moj mož, ki je imel svojčas v Poljanski dolini picerijo: "Odlično, čeprav nisem prepričan, da bi kdo, ki nima toliko izkušenj s peko pic, lahko pripravil tako dobre pice. Testo mora biti v nulo, tu ni debate."


Ključno je tudi, kako raztegnemo testo, pri čemer je pomembno predvsem to, da rob ostane nedotaknjen.


Pa še nekaj je nujno: površino je treba vsakič pomokati z ostro moko (glej srednjo sliko spodaj), da gre testo lepo na lopatko in lepo zdrsne z nje, ko pico prelagamo v pečico.


No, naše pice so bile enakomerne, s popolno zapečenim robom in odlične! Bogata kilometrina in stotine pic, ki jih je raztegnila izkušena roka, naredijo svoje.


Pice iz Koželjeve pečice: ko jih oblikuješ, pustiš rob nedotaknjen. Zato: nikar z valjarjem!


Pa še nekaj je bilo zanimivo: del sem jih zamesila z drožmi, del s suhim kvasom. Ko sem zjutraj oblikovala hlebčke, je bilo testo z drožmi manj zračno in na otip bolj trdo. A ko so hlebčki vzhajali, med njimi skorajda ni bilo razlike - ne po videzu niti po okusu.


V treh dneh smo jih spekli 42, za kar smo porabili več kot pet kilogramov moke. Rekorda pa nismo podrli, kajti ta po besedah Uroša Koželja so na enem od nedavnih testiranj v štirih urah spekli sto pic ...


Ko pri peki pic pomagajo otroci - srčkasto je oblikovala M.


Sestavine: bela moka T400 Novak, ostra moka Rotar iz Slogine špajze, Piranska sol. Košček pice (naslovna fotografija) na krožniku Flamma, ki je nastal v delavnici sredi Kranja.Za 6 - 8 oseb:


1 kg bele moke T400

2 - 3 dl aktivnih droži

1 zvrhana žlička soli

malo oljčnega olja (ko vzhaja)

malo ostre moke (za površino)


Priprava

 1. Okoli 16. ure pripravimo aktivne droži: žličko matičnih droži pomešamo s kakšnim decilitrom vode in enako količino moke. Dobiti moramo zmes, nekoliko bolj gosto kot puding. Kozarec potem pokrijemo (torej: ga ne zapremo, samo pokrijemo s pokrovom ali z gazo) in pustimo nekaj ur na sobni temperaturi, da droži začnejo delovati.

 2. Kako vemo, da so droži pripravljene? Enostavno: proti večeru eno žličko droži vržemo v kozarec vode - če plavajo, so nared.

 3. V skledo odmerimo moko, dodamo droži in sol ter priklopimo mešalnik. Počasi dolivamo približno 4 dl vode do primerne gostote. Koliko točno vode dodamo, je težko reči, saj je to odvisno od količine droži in moke. Pomembno je tudi, da testo dobro umesimo.

 4. Potem testo oblikujemo v kepo, ki jo preložimo v dovolj veliko posodo. To pokrijemo s pokrovom (lahko tudi popolnoma zapremo, če imamo primerno veliko plastično posodo s pokrovom) in odložimo na okensko polico, da čez noč vzhaja. Zakaj na okensko polico? Ker je takole na jesen zunaj že hladneje, pa bo lepo, počasi vzhajalo.

 5. Zjutraj z občutkom oblikujemo hlebčke, težke približno 250 gramov. Testo na primerno velike kose razdelimo s kartico za delo s testom. Hlebčke oblikujemo tako, da ne stisnemo mehurčkov, ki so se med vzhajanjem nabrali v testu.

 6. Hlebčke polagamo na naoljen pekač. Pustimo nekaj razmaka, ker bodo še vzhajali.

 7. Pokapamo jih z oljčnim oljem in pokrijemo z vlažno kuhinjsko krpo.

 8. Pustimo na sobni temperaturi do zgodnjega popoldneva, ko pripravimo pice.

 9. Ko pice raztegujemo, to počnemo na površini, ki smo jo pomokali z ostro moko. Pri oblikovanju kroga pazimo, da rob ostane nedotaknjen - če ga bomo potlačili, se med peko ne bo napihnil. Zato: nikar z valjarjem!

 10. Raztegnjeno testo obložimo po želji in spečemo.

 11. Pice pečemo le nekaj minut v pečici, ogreti na 230 stopinj Celzija - pri tem je fino, če je dobro ogret tudi pekač, na katerega polagamo pice. Č imamo kje v bližini prenosno pečico za peko pic, toliko bolje. V Koželjevi pečici se pica speče v približno dveh minutah.September 2021


Comments


bottom of page