top of page

Zdrobovi žličniki, ki vedno uspejo



Če vam zdrobovi žličniki enkrat uspejo, drugič ne, potrebujete le tri sestavine: jajce, zdrob in sol. Pa še nekaj ...


... in to je tehtnica. Kajti zdroba potrebujemo ravno toliko, kot je težko jajce (brez lupine). In to je vsa "knšt" te jušne zakuhe, ki je ena moja najljubših.


Pogled spod Šmarjetne proti Joštu.


Zakaj uporabim tehtnico? Ker z njo ne morem zgrešiti. Kajti moja mami, ki žličnike dela kar po občutku, vedno jezno reče: "Ti žličniki - enkrat so trdi kot kamen, drugič pa takšni, da kar razpadejo."


Kako skuhamo kostno juho? Recept je zapisan tu!

Info: jajce Mrtnač, zdrob Kolenko, piranska sol.



Za 2 osebi:


1 jajce

pšenični zdrob (teže 1 jajca)

ščepec soli


Priprava

  1. Stehtamo jajce brez lupine in dodamo zraven toliko zdroba, kolikor tehta jajce. Malo solimo, dobro pomešamo. Pustimo 5 minut, da se zmes poveže, medtem zavremo juho (ali vodo)

  2. V vrelo juho (ali krop) potopimo žličko, z mokro žličko zajamemo zmes, oblikujemo žličnik in ga previdno odložimo v vrelo juho (ali krop). Ponovimo tolikokrat, da nam zmanjka zmesi, žličko pa vsakokrat potopimo v vrelo juho (oziroma krop).

  3. Zmanjšamo ogenj, da le rahlo vre, in kuhamo 5 minut.

  4. Žličnike postrežemo v vroči juhi, zraven pa narežemo še malo v juhi kuhanega korenja.

Zakaj omenjam vrelo juho (ali krop)? Ker bo juha verjetno postala motna, če bomo žličnike odlagali vanjo. Če hočemo bistro juho, žličnike skuhamo posebej (v kropu), in jih nato odcejene preložimo v juho, ko je ta že na krožniku.


Oktober 2022


bottom of page