top of page

Zimska juha s ščepcem kopriv



Ko mi Janja Bernik s Kmetije Punčar predstavi divjo sol, ki jo pripravi tudi s koprivami in ostalimi posušenimi zelišči, jo brž vključim v zimsko juho.


Ne samo, da juhi pričaram drugačen obraz, v promet spravim tudi nekaj pozabljenih korenčkov in ostanke prečudovitega brokolija romanesko, ki so ostali od včerajšnjega kosila.

Ta juha je torej barviti način čiščenja hladilnika!

Info: romanesko in korenje Mrtnač, jajce Punčar, zdrob Kolenko, posušena mleta ptujska čebula s Kmetije Čeh, ki jo najdem v Slogini špajzi, ter česen v prahu Česnek.



Za 4 osebe:


približno polovica srednjega brokolija romanesko

2 - 3 korenčke

nekaj zrn graha (ki smo ga poleti zmrznili in prihranili ravno za to juhico)

1 žlica posušene in mlete čebule

1 žlička česna v prahu

divja sol (ali sol z začimbami, lahko tudi domača slana zelenjavna mešanica)


Žličniki:

1 jajce

pšenični zdrob (za težo jajca)

malo začimbne soli


Priprava

  1. Najprej na tehtnico postavimo posodico in jo naravnamo na ničlo. V posodico ubijemo jajce, nato dodamo še toliko zdroba, kolikor tehta jajce in ščepec domače soli z začimbami. Pomešamo in skodelico odložimo na pult.

  2. V lonec vlijemo dober liter vode ter vanjo vržemo korenje, ki smo ga olupili in razrezali na tanke kolutke, in tudi romanesko, ki smo ga prav tako razrezali na tanke rezine. Dodamo še grah, posušeno čebulo in česen v prahu.

  3. Zavremo, zmanjšamo ogenj in kuhamo približno 5 minut.

  4. Zatem začnemo delati žličnike: žličko pomočimo v vrelo juho, nato iz zdrobove zmesi oblikujemo žličnik, ga odložimo v juho. Ponavljamo, da porabimo celotno zmes.

  5. Kuhamo toliko časa, da se žličniki skuhajo, kar je približno 10 minut. Malo ohladimo in postrežemo.

Kaj pa, če posušene čebule in česna v prahu nimamo v shrambi? Tedaj na začetku priprave juhe v loncu, in to na nekaj žlicah olja, prepražimo nasekljano čebulo. K prepraženi čebuli dodamo strt česen, na hitro pomešamo in ko zadiši - torej po slabi minuti - zalijemo z vodo. Sledijo ostali koraki, opisani v receptu.


December 2021





bottom of page