top of page

Zrezek sirloin s česnom in rožmarinom



Zrezek ali steak? Šimbas ali sirloin? Če je poimenovanje morda zapleteno, je priprava tega kosa govedine zares enostavna. Rabimo le nekaj sestavin!


Najprej, seveda: meso. Prek spletne trgovine Ekodar, kjer so v ponudbo pred kratkim dodali tudi zorjeno meso, ga lahko na dom naročimo z nekaj kliki.


Kaj še pripravimo: košček masla (lahko tudi prečiščenega masla ghee), malo grobe soli, nekaj strokov česna in vejico ali dve rožmarina.


In to je to!


Je pa tudi tokrat priporočljivo upoštevati nekaj preprostih načel, zapisanih že v receptu za peko veliko bolj znanega zrezka T-Bone, torej: meso naj bo sobne temperature, pri obračanju ga ne prebadamo z vilicami, po peki pa vsaj pet minut počakamo, preden narežemo.



Za 2 osebi:


1 zorjeni sirloin (približno 1 kg)

košček (prečiščenega) masla

2 stroka česna

2 vejici rožmarina

groba sol


Ne pozabimo na:

kos srebrne folije (da z njo pokrijemo pečeno meso)


Priprava

  1. Meso naj vsaj eno uro počaka na sobni temperaturi.

  2. Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija.

  3. Ponev segrejemo - ne tako močno, da se iz nje kadi, mora pa biti dobro segreta. V segreto ponev dodamo (prečiščeno) maslo in počakamo nekaj sekund, da se raztopi.

  4. Zatem dodamo neolupljen česen, rožmarin in meso, ki ga na eni strani pečemo 3 minute. Ko se peče, solimo po vrhu. Obrnemo, solimo še drugo stran in prav toliko časa pečemo na drugi strani. Ko zrezek obračamo, pazimo, da mesa ne prebodemo!

  5. Popečen zrezek, rožmarin in česen preložimo v ponev, ki jo za 5 minut položimo v ogreto pečico.

  6. Ko je meso pečeno, zrezek pokrijemo s srebrno folijo, pod katero naj meso počiva vsaj 5 minut. Šele nato razrežemo.

Postrežemo lahko s pečenim krompirjem in mešano sezonsko solato.


Januar 2022

bottom of page