top of page

Gorenjska carbonaraNečak Kristian in njegova (v Italiji rojena) Letizia mi, poleg super recepta za rjavčke, pošljeta tudi krasen recept za kultno carbonaro.


Italijani v omako vmešajo samo nekaj sestavin: jajca, trdi sir (pecorino romano in / ali parmigiano reggiano) ter guanciale. Guanciale? No, sušene svinjske ličnice, ki jih v Kranju niti ni tako težko dobiti, kot sem si sprva mislila.


Je pa res, da sušenih svinjskih ličnic verjetno ne boste našli v vitrinah z mesnimi izdelki, ampak bo treba mesarja (v mojem primeru Jureta Šavsa iz mesnice in delikatese sredi mesta) povprašati, če lahko posuši ta, pri nas morda nekoliko spregledan kos mesa. "Brez problema, samo počakati bo treba nekaj tednov," pravi.

Kam z beljaki? Naj gredo v mini pavlove, seveda!

Za gorenjsko carbonaro uporabim: jajca s kmetije Mrtnač, sušene svinjske ličnice iz Mesnice in delikatese Šavs, mladi sir Podjed (če je v hladilniku kak trdi sir, še najbolje eden od zgoraj naštetih, se boste tako še bolj približali originalnemu receptu) in rezanci Maln.Za 4 osebe:


4 rumenjaki

1 celo jajce

200 g sušenih svinjskih ličnic (guanciale)

100 g sira (v originalu je to pecorino ali parmigiano, se pa v to jed lahko ujame tudi gorenjski mladi sir)

500 g špagetov

poper (če želimo)


Priprava

  1. V večji lonec za kuhanje špagetov pristavimo vodo in jo solimo.

  2. Ko se voda greje, zelo na tanko razrežemo posušene svinjske ličnice. V ponev ne damo masti ali olja, ker so ličnice dovolj mastne. Pražimo na srednjem ognju in med praženjem večkrat premešamo.

  3. Ko voda zavre, v lonec dodamo špagete in jih skuhamo po navodilih, napisanih na embalaži.

  4. Medtem ko se testenine kuhajo, v skledi razžvrkljamo rumenjake in jajce. Dodamo še drobno o nariban sir in premešamo.

  5. Špagete odcedimo - POZOR: zajemalko ali dve vode prihranimo za kasneje - in jih damo v ponev k prepraženim svinjskim ličnicam. Ponev odstavimo s plošče in mešamo nekaj minut, da se testenine malo ohladijo.

  6. Potem prilijemo zajemalko vode, ki je ostala od kuhanja testenin, in postopoma ter med nenehnim mešanjem dodajamo še jajčno zmes. Če je treba, za kremasto strukturo omake dodamo še malo vode, ki je ostala od kuhanja testenin.

  7. Če hočemo, na koncu dodamo še sveže mlet črni poper.

To je jed, pri kateri je zelo pomembno ujeti pravi trenutek, saj bodo jajca zakrknila, če jih bomo dodali preveč vročim špagetom. Če pa bomo jajčno zmes dodali prehladnim špagetom, pa omaka ne bo postala kremasta, kot bi morala biti, pri narekovanju recepta opozori Letizia.


Julij 2021Comentarios


bottom of page