top of page

Jogurtovo pecivo (rum & marelice)Kaj gre lepo zraven marelic? Rum! Ta gre sicer lepo tudi k slivam in v čaj, ampak ker konec tedna iz Goriških Brd prinesem marelice, jih hitro spremenim v super enostaven nedeljski kolač.


Jogurtov kolač je tisti, ki smo se ga v osnovni šoli naučili peči pri pouku gospodinjstva. Mojo verzijo pripravim večkrat, moja mami pa ima raje rahlo drugačen, a tudi imenitno enostaven recept za jogurtovo pecivo.


Utrinki z junijskega izleta v Brda in slovensko Istro.


Poleg marelic, ki jih kupim na eni od stojnic v Šmartnem, porabim še: navadni jogurt inovativne Eve Škrjanc, ki z družino vodi Kmetijo Golar (Žeje 6, Naklo) ter moko Kolenko.Za 1 manjši podolgovat modelček:


1 čvrst navadni jogurt (2 dl)

2 jogurtova lončka moke

1 jogurtov lonček sladkorja

1 rumov sladkor

0,5 jogurtovega lončka sončničnega olja

2 jajci

žlička pecilnega praška

5 ali 6 marelic


In še:

malo olja in žlička moke (za pekač)


Priprava

  1. Pečico ogrejemo na 180 stopinj Celzija.

  2. Jajci z električnim mešalnikom dobro zmešamo z navadnim in rumovim sladkorjem, da nastane svetlo rumena zmes.

  3. Potem odložimo mešalnik ter s kuhinjsko lopatko vmešamo še jogurt in olje.

  4. Ko je zmes gladka, postopoma dodajamo moko, pomešano s pecilnim praškom. Počasi in z občutkom mešamo s kuhinjsko lopatko in pazimo, da ne nastanejo grudice.

  5. Pekač pomažemo z oljem in ga na rahlo pomokamo, potem vlijemo testo. Poravnamo ga, da se lepo razporedi po pekaču, in povrhu razporedimo krhlje svežih marelic.

  6. Pečemo približno 40 minut oziroma tako dolgo, da se pecivo lepo rjavkasto obarva. Preverimo z zobotrebcem – zapičimo ga v pecivo, in če zobotrebec ostane suh, je pečeno.

  7. Vzamemo iz pečice in ohladimo do mlačnega.

Kolač je odličen, ko je mlačen ali hladen.


Junij 2022

Comments


bottom of page