top of page

Krhki flancati (Ula Hribar Babinski)Ta pustna jed zaide v mojo blog z rahlo zamudo. A nič hudega - na krhke flancate po receptu kranjske kulinarične blogerke Ule Hribar Babinski se lahko spomnimo tudi tiste dni, ko pustnih maškar kje v bližini ni.


Ula Hribar Babinski trenutno piše svojo prvo kuharsko knjigo, njene recepte pa lahko najdemo v blogu Pokukaj v mojo kuhinjo. Hkrati je Ula tista, ki v Medgeneracijskem centru Kranj vodi tako vadbe za starejše kot tudi kulinarične tečaje, za katere je med kranjskimi babicami veliko zanimanja.


Ula Hribar Babinski (jasno - desno) v dobri družbi na kuharskem tečaju v Medgeneracijskem centru Kranj, februarja 2023.


Medgeneracijski center Kranj, ki deluje pod okriljem Ljudske univerze Kranj, je bil tudi prvi, ki je prisluhnil ideji Anžeta Jereba o Domači hrani - to bi kuhali babice in dedki, medtem ko bi mi, ki imamo praviloma manj časa za kuhanje, a bi vseeno radi jedli dobro domačo hrano, te domače jedi lahko naročili na dom.


Takole so kranjske babice na pustni torek 2023 pripravljale imenitne krhke flancate.


Zgodba, ki trenutno nastaja v Kranju, je res vsestranska in večplastna, saj se trudi zajeti različne generacije, od gimnazijcev, ki bodo kmalu glas o Domači hrani začeli širiti prek družabnih omrežij, vse do kranjskih babic in dedkov, ki znajo pripraviti dobre domače jedi.


Vas zanima še kaj o unikatnem kuharskem projektu? Bi radi sodelovali, morda poskusili prve domače jedi? Kar pogumno, moj e-naslov je spelina.shramba@gmail.com

Tu je še en krasen recept iz Ulinega bloga, zraven pa še malo daljša zgodba o tem, zakaj sva se konec leta 2022 povezali.


Kvadratek iz testa dvakrat zarežemo po sredini in nekako takole prepletemo.


Zdaj pa kar k finim flancatom oziroma k receptu, ki ga je Uli Hribar Babinski narekovala njena mama!Sestavine


250 g moke

50 g mletega sladkorja

50 g masla

1 jajce in 2 rumenjaka

2 žlici ruma

2 žlici belega vina

ščep soli


Ne pozabimo na:

maščobo za cvrtje

sladkor za posip

malo moke (ko razvaljamo)

papirnato brisačko (da nanjo odložimo ocvrte flancate)


Priprava:

  1. V skledo natehtamo moko, dodamo sladkor in sol.

  2. Košček hladnega masla na grobo (kot sir za na pico) naribamo k moki.

  3. Dodamo še ostale sestavine in zgnetemo gladko testo.

  4. Na rahlo pomokani površini testo razvaljamo na tenko, nato ga razrežemo na kvadratke. Vsak kvadratek po sredini dvakrat zarežemo in flancate prepletemo.

  5. Ocvremo jih z obeh strani v ravno prav segreti maščobi.

  6. Ocvrte flancate polagamo na papirnato brisačko in jih posujemo s sladkorjem v prahu.

Ostaneta dva beljaka - kaj zdaj? Samo še enega rabimo, da pripravimo mini pavlove tortice po receptu s kranjskih Brionov!


Februar 2023

Comments


bottom of page