top of page

Pica po gorenjsko (navdih: Baffi)



Če boste domačine v Radovljici vprašali, kam na pico, vas bodo verjetno usmerili do Baffija, ki se je nedolgo tega priselil v lokal Šmeks, tam na križišče Gorenjske in Kranjske ceste.


In če boste idejnega očeta Baffija - spotoma, baffi so brki po italijansko - vprašali, kaj naj naložimo na gorenjsko pico, vam bo brkati Simon Koštomaj verjetno dejal podobno, kot je povedal meni: "Sir iz kakšne od gorenjskih mlekarn in kaj od suhomesnatih izdelkov iz bližnje mesarije."

Uporabimo naš najljubši recept za testo - moj je z drožmi oziroma s pikico suhega kvasa.

Če pa boste ravno med razmišljanjem, kaj gorenjskega še dodati na pico, sredi Radovljice naleteli na chefa Uroša Štefelina (Hiša Linhart, ena Michelinova zvezdica), kako s polnim košem zelenjave hiti v kuhinjo, se vam bo verjetno utrnila še ideja, da lahko jed začinimo tudi z rdečo peso in na tanko narezanim listnatim ohrovtom. Oboje v mojo kuhinjo pripotuje z bujno razraščenega vrta moje dobre prijateljice, ki živi sredi Radovljice.


Ostalo: budžola Mlinarič in dimljeni sir Loške mlekarne. To dvoje kupim v Mesariji Mlinarič (Železniška ulica 1, Lesce).

Še to svetuje Simon Koštomaj: "Priporočam, da testo za pico raztegnete in spečete pri najvišji temperaturi v pečici, in sicer na ogretem kamnu za peko ali pa v pekaču, ki ste ga segreli skuha s pečico. Pečeno testo nato dopolnite z dodatki po želji."


Nadev:


nekaj rezin na tanko narezane budžole

košček dimljenega sira

malo listnatega ohrovta

1 manjša rdeča pesa

sol, oljčno olje, jabolčni kis


Priprava

  1. Liste ohrovta operemo in narežemo zelo na tanko. Solimo, dodamo malo oljčnega olja in jabolčnega kisa ter premešamo - lahko kar z roko, da liste še malo pomanemo. Pustimo, da se okusi povežejo.

  2. Rdečo peso olupimo in narežemo na res tanke rezine,

  3. Sir naribamo na grobo.

  4. Na pečeno testo za pico razporedimo dodatke: nariban sir, rezine pese in budžolo, zatem pa še ohrovt in morda tudi kako zelišče z jesenskega vrta.



Oktober 2022


Recept je nastal v sodelovanju z Javnim zavodom za turizem in kulturo Radovljica, kjer so zgodbo o picah z imenom Baffi objavili v blogu.


bottom of page