top of page

Poletne tortilje



Poleti imajo v Radovljici prijetne četrtke, na katerih tamkajšnji chefi, vključeni v Okuse Radol'ce, pripravljajo jedi iz lokalnih sestavin, narejenih na način ulične hrane. Ko pomislim na kuhinjo na prostem, so moj favorit še vedno tortilje!


Te pripravim tako pozimi kot poleti, vselej iz lokalne moke. Kdaj tortiljam dodam droži, kdaj jih pripravimo povsem enostavno: samo iz dveh vrst moke, soli in vode. Vselej so odlične.


Verjemite: priprava tortilj je podobno enostavna kot peka palačink. In trgovinske tortilje se lahko skrijejo pred domačimi!

Info: koruzna moka Punčar, bela moka Kolenko, sol iz Piranskih solin.



Za 4 osebe:


1 skodelica koruzne moke (torej: približno 2 dl)

2 skodelici bele moke

žlička soli

1 skodelica vroče vode (tako vroča, kot lahko priteče iz pipe)

četrt skodelice olja


Nadevi:

s čebulico prepraženi koščki piščančjih prsi

z lupilcem zelenjave narezan korenček

malo zelene solate

pest češnjevih paradižnikov

kisla smetana

in še kaj, kar imamo poleti na zalogi oziroma na vrtu


Priprava

  1. Tortilje: v posodi zmešamo obe vrsti moke in sol. Prilijemo vodo in olje. Premešamo, testo zvrnemo na kuhinjski pult in umesimo – bodimo vztrajni in gnetimo vsaj pet minut, da postane gladko. Če je treba, dodamo še malo moke.

  2. Testo naj nekaj minut počiva, nato ga razdelimo na 10 delov in oblikujemo prav toliko kroglic, velikih približno toliko kot žogice za golf. Kroglice polagamo na rahlo pomokano površino, povrhu jih zelo nežno posipamo z moko in spet pokrijemo s kuhinjsko krpo. Pol ure jih pustimo na sobni temperaturi.

  3. Površino, na kateri bomo valjali, le malo pomokamo z ostro moko. Žogice razvaljamo na velikost ponve.

  4. Ponev z debelim dnom močno segrejemo – skoraj kaditi bi se moralo iz nje. Olja ne dodajamo! Na suhi in zelo vroči ponvi pečemo tortiljo. Ko se začnejo pojavljati mehurčki, jo obrnemo in zapečemo še na drugi strani. Odlagamo jih na večji krožnik, pokrite pa naj bodo z večjo pokrovko, da ostanejo tople in mehke.

  5. Vmes pripravimo nadeve: piščančje trakce prepražimo na čebuli, korenje olupimo in razrežemo kar z lupilcem zelenjave, male paradižnike razpolovimo, solato operemo in razrežemo ...

  6. Postrežemo tako, da tortilje in nadeve, ki jih damo vsakega v svojo posodico, postavimo na mizo, potem pa si vsak na tortiljo naloži, kar si želi.



Junij 2022

bottom of page