top of page

Vaniljeva krema s pečenimi jagodami



To je tisti recept, ki mi med listanjem (prve, v slovenščino prevedene) kuharske knjige Yotama Ottolenghija najprej pade v oči. Pripravim ga malo po svoje, ker rabarbare nimam, jagode pa so tako sladke, da s sladkorjem ne gre razmetavati.


Lahko rečem samo to: to je prvi, a zagotovo ne zadnji recept iz te knjige, ki jih bom z malo improvizacije skušala poustvariti doma.


Kuharico SIMPLE je izdala Založba Vida, zato je tu nekaj utrinkov z nedavne predstavitve knjige v ljubljanski Restavraciji JB. Tam sem posnela tudi nekaj fotografij kuharice, ki jo med mojimi kuharskimi knjigami najdete tule.


Info: jagode s Planjave, jajca Petrovc, sladka smetana Podjed.


SIMPLE & Restavracija JB.



Potrebujemo:


Krema:

4 rumenjaki

1 žlička koruznega škroba (gustin)

3 žlice sladkorja

1 vaniljev sladkor

600 ml sladke smetane


Jagode:

1 košarica jagod

4 žlice sladkorja

sveže mlet mešan poper

2 vejici bazilike (ker mi lepo zadiši z roba vrta)


Priprava

  1. Pečico zavrtimo do 200 stopinj Celzija.

  2. Jagode operemo. Manjše razpolovimo, večje prerežemo na četrtinke. Razporejamo jih v pekač, posujemo s sladkorjem in pečemo 12 minut. Pekač vzamemo iz pečice in povrh posujemo s sveže mletim mešanim (ali samo mletim rdečim, če ga imamo) poprom.

  3. Potem temperaturo zmanjšamo na 160 - 170 stopinj Celzija.

  4. Zdaj pripravimo še kremo, in sicer v mešalniku dobro zmešamo rumenjake ter rjavi in vaniljev sladkor. Dodamo koruzni škrob, zatem nadaljujemo mešanje z mešalnikom in v tankem curku vlivamo še sladko smetano.

  5. Zmes vlijemo v okrogel pekač, ki ga postavimo v drug, malo večji pekač. Mednju vlijemo približno 5 dl vrele vode. Vse skupaj potisnemo v pečico za 25 minut, da se krema strdi in malce obarva. Opomba: ko pekače prelagamo, bodimo pazljivi, da se ne polijemo z vročo vodo!

  6. Tako jagode kot tudi pečeno jajčno kremo dobro ohladimo, nato postrežemo.

Kam z beljaki? Tu je recept za mini pavlovo, ki mi ga narekujeta Barbara in Tomaž Polenec s kranjskih Brionov!


Junij 2021

bottom of page