top of page

Polpeti iz črnega fižola



Fižol malo drugače - tokrat v polpetih! Ti polpeti iz črnega fižola so okusni in fini, sploh za takrat, ko skuhaš malo preveč fižola, pa bi ga rad porabil kako drugače, kot v solati, enolončnici ali fižolovi juhi.


A preden gremo k receptu za fižolove polpete, še odgovor na vprašanje, kako skuham fižol. Ko se spomnim, v lonec k fižolu dodam tudi 1 lovorov list, da ta med kuhanjem fižolu doda malce okusa.


Sicer pa fižol skuham tako: suh fižol, tokrat je bil to črni iz linije Polonca, to je iz Slogine špajze, pretresemo v posodo in zalijemo s hladno vodo. Ta naj sega dva, tri prste nad fižol. Posodo pokrijemo in pustimo čez noč, da fižol nabrekne, če je treba, dolijemo še malo hladne vode.


Potem vodo odcedimo, fižol vsujemo v lonec, zalijemo s svežo vodo in zavremo. Vode ne solimo. Ko zavre, zmanjšamo ogenj in kuhamo med rahlim vretjem toliko časa, da se fižol lepo zmehča.


Sloga ima urejeno tudi spletno trgovino: izdelke izberemo v Slogini špajzi in jih nato prevzamemo na dostavnem mestu pred Kmetijsko vrtnarskem centru Sloga na Primskovem (Šuceva 27, Kranj) ali v Slogini trgovini na kolesih, ki redno potuje po Gorenjskem.

Za 4 osebe:


500 g kuhanega črnega fižola

2 manjši čebuli

2 stroka česna

2 ali 3 jajca

približno 3 žlice drobtin (in še nekaj dodatnih drobtin, da v njih povaljamo polpete)

sol, mleti poper

malo olja


Priprava:

  1. Kuhan in odcejen fižol pretlačimo s tlačilko za pripravo pire krompirja. Ni nujno, da smo zelo natančni - pretlačimo bolj na grobo in tako, da je ostalo še nekaj celih fižolov.

  2. Na malo olja med mešanjem prepražimo na drobno nasekljano čebulo, ki jo solimo. Ko ta postekleni, dodamo še na tanko narezan česen, premešamo, počakamo, da zadiši in odstavimo.

  3. Prepraženo čebulo vmešamo k pretlačenemu fižolu, dodamo 2 ali 3 jajca (odvisno od velikosti jajc in tega, kako moker je fižol) in toliko drobtin (približno 3 žlice), da dobimo primerno gosto zmes. Solimo in popramo.

  4. Premešamo in oblikujemo polpete. Povaljamo jih v drobtinah in na nizkem do srednjem ognju z obeh strani počasi ocvremo v ponvi, v katero smo dodali nekaj žlic olja.



December 2023




bottom of page